Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon blir S nya kommunalråd

Blerta Hoti kommer under hösten bli kommunalråd och ha ansvar för trafikfrågor. Foto: Johanna Waak
Socialdemokraterna i Göteborg gjorde förra året ett historiskt dåligt val. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

GÖTEBORG. Från den första oktober kommer socialdemokraterna i Göteborg ha ett nytt kommunalråd.

Blerta Hoti, 33, kliver in efter de stora konflikterna som skakat partiet i landets näst största stad.

– Folkvalda har varit väldigt dåliga på att vara medborgarnas röst in i politiken. Vi måste vara medborgarnas språkrör. Jag vill bygga ett Göteborg som håller ihop, så antingen är man en del av problemet eller en del av lösningen, säger hon. 

Blerta Hoti, 33, är född i Kosovo. I samband med att konflikten på Balkan i början på 90-talet eskalerade sökte hennes föräldrar skydd utomlands. 

– Det var inte säkert att leva kvar i Kosovo, så mina föräldrar valde att söka skydd någon annanstans. Vi fick asyl och kunde bygga upp ett liv i Sverige, säger hon. 

Flykten till Sverige är också bakgrunden till att hon engagerat sig politiskt. Hon ser sig själv som en produkt av det svenska välfärdssamhället. Med möjlighet till utbildning, att få lära sig språket och att faktiskt få engagera sig partipolitiskt.

Det var inte självklart för Blerta Hoti att engagera sig politiskt. Foto: Johanna Waak

Men det var inte ett självklart val. Hennes pappa hade dåliga erfarenheter av politiker från hemlandet och sa till Blerta Hoti att hon inte kunde bli politiker ”för att hon hade ingen förmåga att ljuga”. 

Har varit politiskt sakkunnig 

I stället engagerade hon sig i bland annat elevrådet. 

– Det är mina erfarenheter som får mig att vilja ge tillbaka till samhället, att andra ska få samma livschanser som jag fick när jag växte upp. 

Den 12 september ska frågan tas upp i kommunfullmäktige som då ska rösta fram henne. Helt enkelt en formalitet. 

Närmast kommer hon från tjänsterna som politiskt sakkunnig för partiet i Europaparlamentet och åt försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Det känns helt fantastiskt, jag känner mig enormt hedrad. Jag känner mig ödmjuk inför de kommande uppdraget men jag är taggad över att bygga upp ett starkt Göteborg igen, säger hon.

Ansvarar för trafikfrågor

Hennes främsta uppdrag kommer sedan att vara ansvarig för trafikfrågor i staden.

Vad ser du som din första uppgift när du tillträder? 

Blerta Hoti, 33, blir nytt kommunalråd för socialdemokraterna. Foto: Johanna Waak

– Först och främst är det att lyssna in vad medborgarna tycker om trafikfrågor. Det är väldigt viktigt för mig som förtroendevald att bli medborgarnas språkrör, deras röst i politiken och inte agera försvarare åt själva apparaten. Det är ytterst angeläget att vara lyhörd. Vad säger medborgarna, vilka krav har de och hur kan vi som politiker möta de kraven. 

Det finns ju ett väldigt stort missnöje kring Västlänken och det som byggts vid Åkareplatsen ställer till det. Hur ser du på det missnöje som just nu pyr i Göteborg?

– Det missnöjet hör ju till stora, viktiga omfattande infrastruktursatsningar. Jag skulle vilja likställa det med att om man som person vill bygga stark välmående kropp, då har man ganska mycket träningsvärk från början och man kanske värjer sig från att gå till gymmet. Så är det med samhällskroppen också, det kommer svida kortsiktigt med exempelvis längre bilköer. Det är viktigt att vara tydlig med hur vi vill se Göteborg 2050. Hur ska Göteborg vara en framtidsstad? Då kan vi också ta oss an klimathotet.

”Tycker det är hög tid att vi lämnar krisen”

Blerta Hoti kliver in drygt ett år efter att Socialdemokraterna gjorde ett historiskt dåligt val, förlorade makten i Göteborg och som i efterdyningarna av valet hade stora interna konflikter inför öppen ridå.

– Jag tycker det är hög tid att vi lämnar den krisen som varit bakom oss. Det är nya tider för vårt parti nu och jag är helt övertygad om att vi har ett nytt gott ledarskap och ett starkt team under ledning av vår gruppledare Jonas Attenius och vår partidistriktsordförande Mattias Jonsson. Det är nya krafter som styr partiet i nuläget. Men socialdemokratin kan aldrig bli tillräckligt stark om den inte är medborgarnas röst.