Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon blir ny vd för Volvobolaget

Experten om framtiden för drivmedlet.
Anna Westerberg blir ny vd för Volvo Bussar.
Foto: PRESSBILD/VOLVO BUSSAR
AB Volvo.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Nu står det klart vem som blir ny vd för Volvo bussar.

Anna Westerberg tar över rollen efter att bland annat haft flera chefspositioner inom Volvokoncernen.

I höstas rekryterades den dåvarande vd:n för Volvo bussar Håkan Agnevall till det finska företaget Wärtsilä där han skulle bli ny vd.

Och nu står det klart vem som tar över efter Håkan Agnevall och därmed blir vd för Volvo bussar, Volvokoncernens svagaste affärsområde.

Anna Westerberg, som tidigare haft flera chefspositioner inom Volvokoncernen och även varit vd för Volvo group venture capital, blir ny vd för Volvo bussar. Hon blir även ny medlem i Volvoledningen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Volvo bussar ledande i teknikutvecklingen

Volvo bussar är en av världens störstas busstillverkare, har sitt säte i Göteborg och har 8 000 anställda över världen.

Tillverkningen av bussarna sker i länder, bland annat i Uddevalla, Brasilien och Mexiko.

– Det var egentligen bussar som var först med elektrifieringen för tio år sedan, då med hybridlösningar. De har sedan allt mer gått över till till helelektriska applikationer. Mycket av den utvecklingen har sedan överförts till andra delar av koncernen, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till GP som tidigare rapporterat om saken.

Företaget tillverkar bussar både för kollektivtrafik och långfärdsbussar för turistmarknaden. 2020 omsatte Volvo bussar 13 miljarder svenska kronor men rörelseresultatet var alltjämt negativt – det enda affärsområdet inom Volvokoncernen som visade negativa siffror. Utmaningen blir stor för Anna Westerberg då rörelseresultatet har gått från plus 1,4 miljarder kronor 2019 till att visa minus 420 miljoner kronor de tre första kvartalen för 2020. Det skriver Dagens industri.

Anna Westerberg tillträder sin tjänst den 1 februari.

Se också:

Björn Enarsson, Danske bank, om hur man ska tänka kring sina Volvoaktier.