Hon blev förbannad – skickade bort nazisterna

Här hyrde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen in sig under första maj.
Foto: Ucklumsgården

På första maj trodde ordföranden för Ucklumgården att det skulle hållas en födelsedagsfest i lokalerna – men det visade sig vara nazister som hyrt den, för att samlas där efter NMR-marschen i Kungälv.

Ordföranden blev förbannad och skickade i väg dem.

– Det är oförlåtligt. De är små lortar som inte vågar stå för vilka de är utan gömmer sig bakom lögner. Det är patetiskt, säger hon.

Bygdegården Ucklumgården i Stenungsunds kommun hyrdes ut för ett par månader sedan när en äldre kvinna ringde till ordföranden.

Kvinnan ville hyra den till första maj för ett födelsedagskalas, säger ordföranden till GT. 

Ordföranden för gården förklarar att hon redan då anade oråd och ställde en del frågor men allt verkade vara i sin ordning. Det är något som Lokaltidningen STO först skrivit om. 

På morgonen den första maj skrevs kontraktet på uthyrningen. Det var två födelsedagskalas i ett ordföranden berättat för sig, och kvinnan som hyrt var inte den som fyllde år. Efter kontraktskrivningen uppmärksammade hon hur ett par personer gömt sig vid huset.

Nazister hyrde bygdegården under förevändningen att det var ett födelsedagskalas.
Foto: Mikael Berglund

Samlingsplats för nazisterna

Under dagen såg ordföranden hur personerna riggade upp på gården och förstod vilka det var som egentligen hade hyrt lokalen. 

Födelsedagskalaset visade sig nämligen vara samlingspunkten för nazister efter den kaosartade demonstrationen i Kungälv, efter vilken totalt elva förundersökningar om brott inletts.

Hon pratade med polisen vid två tillfällen under dagen, men då de inte gjort något fel eller brutit mot några regler kunde hon inte göra något.

Vid 20-tiden på kvällen hade hon fått nog.

En person är anhållen misstänkt för våld mot tjänsteman efter nazistkaoset i Kungälv på första maj.
Foto: HENRIK JANSSON

Skällde ut nazisterna

Hon skällde ut nazisterna och meddelade att de hade en halvtimme på sig att åka därifrån. Det som gjorde henne så arg var dels lögnerna men också den fara som de närboende kunde utsättas för om motdemonstranterna tagit sig till gården, förklarar hon.

– Det var ett egoistiskt behov av att säga exakt vad jag tyckte och tänkte om dem. Deras bulvaner ljög mig rakt upp i ansiktet flera gånger under en lång tid. De är små lortar som inte vågar stå för vilka de är utan gömmer sig bakom lögner. Det är patetiskt, säger hon.

Bygdegården användes som samlingspunkt efter demonstrationen i Kungälv.
Foto: HENRIK JANSSON

Hon har efter händelsen tagit kontakt med Bygdegårdarnas riksförbund som i sin tur nu har kontakt med jurister för att kanske kunna skriva om stadgarna för vad som gäller vid uthyrningar.

Polisen: ”Vi visste om det”

Hon vill berätta om händelsen, samtidigt som hon känner sig kluven för att ge dem uppmärksamhet.

– Men jag måste varna andra. Även om jag egentligen inte vill ge de här organisationerna någon uppmärksamhet. Jag gav tillbaka pengarna, de betalade kontant. Jag vill inte ha pengar från de här människorna. 

Erik Nord, polischef i Storgöteborg som var kommenderingschef för insatsen, bekräftar att Nordiska motståndsrörelsen var på bygdegården.

– Vi visste om det, men vi hade ingen särskild tillsyn på platsen, säger han.