Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen fick våldsmannens adress – la ner utredningen

Gärningsmannen (till vänster) på spårvagnen. Foto: POLISEN
Brottsplatsen. Foto: POLISEN
Offrets byxor slets sönder vid överfallet. Foto: POLISEN

Hon blev brutalt överfallen, slagen i ansiktet och fick byxorna sönderslitna.

Gärningsmannen fångades på film, polisen hade namnet han kallades för och gatan han bodde på. Trots det lades utredning ner efter ett halvår.

Nu, över två år senare, har mannen dömts för våldtäktsförsöket i Göteborg – efter att offret kontaktat och medverkat i ”Efterlyst”.

– Att tro att ens sista stund är kommen, det gör något med en, berättar den utsatta kvinnan.

Plötsligt ligger hon på marken. 

Mannen matar knytnävsslag i hennes ansikte. Flera slag träffar ögonen och hon får allt svårare att se. Hon försöker sparka honom mellan benen, hon försöker slå sig loss. Mannen tar tag i hennes ben och drar henne mot ett buskage. Han sliter sönder hennes byxor och försöker stoppa in fingrarna mellan hennes ben.

Han försöker kyssa henne. Då biter hon tag i hans tunga. En bit fastnar mellan hennes tänder. Han trycker sitt knä mot hennes hals så hon inte kan andas och befaller henne att be om ursäkt. Hon vet inte vad som händer, men plötsligt är mannen borta och hon lyckas ta sig hem där hon kontaktar anhöriga.

Brottsplatsen. Foto: POLISEN

Polisen möter upp kvinnan på Sahlgrenska. På sjukhuset undersöks hon och dagen efter får hon besöka en ögonmottagning.

I rättsintyget går att läsa:

 • Kraftig svullnad och blåmärken i huden runt vänstra ögat, kraftig blödning under det vänstra ögats bindehinna och brott på ögonhålans golv på vänstra ögat.

Svullnad och blåmärken i huden runt högra ögat och blödning under högra ögats bindehinna.

Litet skrapsår på vänstra knät.

Diskret blödning under huden över sköldbrosket.

Dömd efter två år

Våldtäktsförsöket skedde i oktober 2016. Men det är först nu – drygt två och ett halvt år senare – som gärningsmannen dömts, vilket SVT:s ”Veckans brott” tidigare uppmärksammat.

Straffet blev ett år och fyra månaders fängelse. Då tog tingsrätten hänsyn till mannens ålder – han var 19 vid tillfället – och att det hade gått lång tid sedan överfallet skedde.

Han utvisas ur landet i fem år efter avtjänat straff.

GT har varit i kontakt med den utsatta kvinnan. Hon bearbetar fortfarande den traumatiska händelsen – och tror att hon alltid kommer behöva göra det i en eller annan utsträckning.

– Fysiskt är jag så gott som återställd, men detta har satt djupa livslånga spår ända in i själen. Det förändrar något inuti, för alltid.

Hon var på väg hem den kvällen. Med sig hade hon sin hund. På spårvagnen sökte en okänd man kontakt med henne. Han var påstridig, men hon visade att hon inte var intresserad. När hon gick av spårvagnen följde han efter henne. Hon sa åt honom att sluta. Plötsligt gick han till attack.

– Att tro att ens sista stund är kommen, det gör något med en.

Trots att mannen uppgav namnet han kallades för och en adress han uppehöll sig på för kvinnan strax innan dådet, och trots att han fångades på spårvagnens övervakningskameror, lades utredningen ner redan efter ett halvår.

Gärningsmannen (till vänster) på spårvagnen. Foto: POLISEN
Gärningsmannen (till vänster) på spårvagnen. Foto: POLISEN

Först efter att kvinnan och hennes anhöriga kontaktat TV3:s ”Efterlyst”, som tog upp händelsen, togs förundersökningen upp på nytt – och mannen kunde slutligen gripas efter att ha flytt till Bulgarien.

– Med all den bevisning som faktiskt fanns, tycker jag det är jättemärkligt att inte bilden gått ut till boenden runtom i Göteborg, speciellt i närområdet av den hemadress som gärningsmannen faktiskt uppgav till mig. Hade den gjort det, så hade någon med största sannolikhet känt igen honom redan då, säger hon.

LÄS ÄVEN: Knappt en av tio våldtäktsanmälningar leder till åtal 

Shahrzad Rahimi är åklagare i fallet och kopplades in i höstas efter att programmet hade sänts.

– Det var en polisledd utredning från början så jag kan inte svara på hur det kommer sig att det lades ner första gången eller togs upp igen. Men efter att det visats på ”Efterlyst” tittade man på ärendet igen.

Skickade sms till gärningsmannen

Gärningsmannen kom man på spåret genom att kontrollera de uppgifter som framkom redan vid det första förhöret med offret 2016, berättar Rahimi.

– Vi tittade på adressen som uppgetts från början. En kontroll visade då att det bodde en person som kallades så som han hade uppgett för målsäganden. Man försökte ta kontakt med personen, men kom inte i kontakt då. Man skickade ett sms till det nummer man hade till den misstänkte. Man fick inte kontakt, men lämnade ett meddelande om att polisen sökte honom.

– Det som hände i princip omedelbart efter det var att han lämnade Sverige med buss och stack utomlands, trots att vi fick veta att han hade en beställd flygbiljett bara några dagar senare till samma destination. Det gjorde att han på sannolika skäl blev misstänkt för våldtäktsförsöket, säger Shahrzad Rahimi.

Gärningsmannen går in på spårvagnen. Foto: POLISEN

Brukar man skicka sms till misstänkta?

– Om man inte får tag på personen så kan det hända att man tar kontaktförsök på det sättet. Man skriver att polisen vill komma i kontakt. I det här fallet visste vi inte så mycket om honom, då var misstankegraden inte lika stark.

Men offret uppgav ju redan vid det första förhöret vad mannen kallades för och gatan som han bodde på. Dessutom hade man övervakningsfilmen. Gjorde man inte de åtgärderna innan utredningen lades ned?

– Jag kan tyvärr inte svara på det, för jag vet inte det. Det är bäst att polisen får svara på det.

Mannen häktades i sin utevaro. Det utfärdades en europeisk arresteringsorder och mannen blev internationellt efterlyst.

– Han anträffades efter det och överlämnades till Sverige, säger Rahimi.

När polisen tog DNA-prov på honom visade det sig att det stämde med DNA-spår som säkrats efter överfallet.

Polisens svar

I domen, som föll i mitten på mars, tar tingsrätten fasta på att utredningen lades ner i ett tidigt skede. Åklagaren menade under förhandlingen, enligt domen, att anledningen till att utredningen dragit ut på tiden var att gärningsmannen hållit sig undan. Men rätten köper inte det resonemanget:

Tingsrätten kan konstatera att förundersökningen initialt lades ned eftersom det inte gick att få träff på någon person. Detta trots att det funnits såväl övervakningsfilm på gärningsmannen som att denne uppgett vad han kallades och på vilken gata han bodde. Vilket bevisligen stämde med verkliga förhållanden.”

Offrets byxor slets sönder vid överfallet. Foto: POLISEN
Offrets byxor slets sönder vid överfallet. Foto: POLISEN

Polisen säger att utredningen lades ner då man hade kört fast och inte kom vidare.

– Vi hade ett smeknamn, vi hade ingen fullständigt adress men han hade sagt att han bodde på en gata. Vi gjorde massa utredningsåtgärder då, men kunde inte komma fram till en skäligen misstänkt person. Därför lades utredningen ner, säger Annika Johansson, polisinspektör på Grova brottsektionen.

Men de uppgifterna har ju kontrollerats nu igen när utredningen togs upp och då kunde man bevisligen hitta en person som kallades så på den adressen.

– Fast uppgifterna vi hittade honom på nu fanns inte 2016. Han greps 2017 (i ett annat ärende, reds. anm), då fick vi nya uppgifter och kunde via slagningar hitta honom och identifiera honom via vårt system. Vi hade inte kunnat hitta honom via de uppgifterna. Han fanns inte skriven där.

Men hade det inte kunnat göras mer redan 2016 för att hitta en person som kallades så och bodde på den adressen?

– Nej, inte med de uppgifterna vi hade då, säger Annika Johansson.

Gärningsmannen dömdes senast förra året till fängelse för misshandel och våld mot tjänsteman.

Han förnekar brott, men valde nyligen att inte överklaga domen. Därmed har den nu vunnit laga kraft eftersom inte heller åklagaren överklagat.

– Det enda jag kan säga är att han har dömts mot sitt nekande, säger Joakim Sjöberg, mannens försvarsadvokat.

”Stor uppgivenhet”

Den drabbade kvinnan vill poängtera att hon genom utredningens gång fått ett bra bemötande av polisen och att hon är mycket tacksam för att gärningsmannen gripits och dömts.

– Jag trodde aldrig vi skulle hitta honom, och hade gett upp hoppet om det. Det är som att ha vunnit på lotto, en helt otrolig känsla.

– Ett solskensslut på en annars ganska så mörk skräckhistoria, sammanfattar hon.

SVT:s ”Uppdrag granskning” tog upp anmälda våldtäkter i Sverige i ett reportage som publicerades förra månaden. Reportaget visade att ytterst få fall – knappt ett av tio – leder till åtal. 7 840 anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök kom in till polisen förra året. En ökning med åtta procent mot året innan och ett nytt rekord.

– Det är inte konstigt att det finns en stor uppgivenhet i att orka anmäla och stå på sig när man råkat illa ut, när det känns som att den här typen av brott inte tas på allvar utan i stället ofta läggs ned.