Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon bestals på hela pensionen i mataffär

Erna Denisson, 84, blev bestulen på hela sin pension i affären på Årjäng.Foto: Sven Widen
Sandra Holmqvist, 31, samlar in pengar till Erna Denisson. Hittills har hon och kompisen Lene Olsson fått in 7 000 kronor.Foto: Privat
Ingrid Fredriksson är också med och samlar in pengar till Erna Denisson.Foto: Privat

När Erna Denisson, 84, skulle betala sin mat i kassan, var plånboken borta.

På affärens övervakningskameror såg man hur två bedragare hade stulit den. Nu har flera insamlingar startats för att hjälpa en förkrossad Erna – som blev av med hela pensionen.

– Jag gråter varje natt, jag är alldeles förstörd. Det är fint av människorna att hjälpa mig, säger Erna Denisson.

FAKTA

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI LURAD:

1) Ha inte för mycket pengar i plånboken. Helst ska pengarna förvaras i ett bankfack, men ska man ha det hemma kan man investera i ett kassaskåp.

2) Kanske behöver man inte ta med hela plånboken ut när man ska handla. Ta endast med så mycket som du behöver och lämna det andra.

3) Använd säkerhetskedja som gör att plånboken sitter fast i något som du har på dig. Att ha plånboken i rullatorn gör att den blir synlig om man går ifrån. Att hålla i den eller ha den i en ficka i innerjackan gör det enklare att hålla koll i den.

Det var för några veckor sedan som 84-åriga Erna Denisson i Årjäng skulle gå till affären och handla. Dessförinnan hade hon tagit ut sin pension på banken. Men när Erna skulle betala maten, var plånboken borta.

– De fick plocka undan maten för mig, och jag visste inte vad det berodde på. Jag var alldeles förstörd, berättar Erna, vars historia först berättades i Nya Wermlands-Tidning.

När plånboken, som lades längst ner i en shoppingbag, inte gick att hitta, fick Erna följa med butiksägaren för att titta på en övervakningsfilm. Där ska man ha sett hur två män plockade till sig Ernas plånbok.

– Jag fick en chock, och det sitter i mig än. Att man kan göra så med äldre folk! Det är fruktansvärt, berättar Erna, som på övervakningsfilmerna såg hur en man plockar plånboken när Erna tar ett mjölkpaket. En annan man står då i vägen för Erna och håller koll.

– Man ser hur de försöker flera gånger, utan att lyckas, säger hon.

Samlat in tusentals kronor

Efter stölden gjordes en polisanmälan, och efter att historien uppmärksammats i NWT engagerade sig flera människor i Ernas öde. Det har startats två insamlingar för att kunna samla ihop till den pensionen som Erna blev av med. Det känns bra, tycker Erna, som dock är mycket ledsen efter det som har hänt.

– Jag är väldigt orolig och funderar hela tiden på vem som står bakom mig. Jag gråter hela tiden. Hur ska jag betala mina räkningar nu? Jag får nog aldrig se min portmonnä igen, jag hade allt i den, gråter Erna när GT talar med henne.

En av dem som startat insamlingar för Ernas skull, är Ingrid Fredriksson.

– Jag tycker det är bedrövligt hur gamla människor luras så här. Tydligen går bedragarna efter de äldre redan när de tar ut pensionen vid banken. Det var så klart känsligt när hon behövde plocka bort alla varor från bandet, säger Ingrid Fredriksson, som nu har samlat ihop en bra summa som ska gå till Ingrid.

Det har även Sandra Holmqvist och Lene Olsson gjort. I skrivande stund har tjejerna via sociala medier fått in 7 000 kronor som de ska överlämna. Dessutom sänder de en signal till bedragarna.

– Det är fruktansvärt tragiskt att sådant ska hända någon gammal. Man ska kunna gå till affären utan att någon rotar i ens väska, och det har bara forsat in pengar, säger Sandra Holmqvist.

Tjuvarna häktade

På fredagen blev det också klart att tjuvarna som stal Ernas plånbok, har häktats. De är på sannolika skäl misstänkta för tre grova stölder, och enligt häktningsprotokollet är männen misstänkta för fler brott som liknar detta. Bland annat i Borås och Bengtsfors, skriver NWT.

Männen, som inte är svenska medborgare, misstänks också ha lurats i Norge och i Danmark.

– Det handlar om minst ett tjugotal liknande brott, säger Göran Brofeldt hos polisen i Arvika till NWT.

Nu ska åtal väckas den 6:e februari.

Att tjuvarna är fast, tycker Erna är skönt. Hon är också glad för att flera människor har engagerat sig och samlat in pengar till henne. Detta trots att hon efter stölden varken klarar av att äta eller sova ordentligt.

– Det är så jättesnällt, jag är så tacksam. De är så fina människor, säger Erna – som avslutar med en varning:

– De här två var så fingerfärdiga, de har ju tydligen härjat på flera platser. Man märker ingenting. Det gäller att hålla hårt i plånboken.