Blivande systemvetaren Carolin Solskär, 24, från Öckerö är en av tre unga kvinnor som kan utses till årets IT-tjej. Hon vill locka fler kvinnor till den mansdominerade branschen. – Man måste ta bort stämpeln att IT är en killgrej, säger hon. Foto: PrivatBlivande systemvetaren Carolin Solskär, 24, från Öckerö är en av tre unga kvinnor som kan utses till årets IT-tjej. Hon vill locka fler kvinnor till den mansdominerade branschen. – Man måste ta bort stämpeln att IT är en killgrej, säger hon. Foto: Privat
Blivande systemvetaren Carolin Solskär, 24, från Öckerö är en av tre unga kvinnor som kan utses till årets IT-tjej. Hon vill locka fler kvinnor till den mansdominerade branschen. – Man måste ta bort stämpeln att IT är en killgrej, säger hon. Foto: Privat
Hon studerar nu ekonomi och IT på Stockholms Universitet och planen för framtiden är arbeta med IT-säkerhet. Foto: Medioimages/PhotodiscHon studerar nu ekonomi och IT på Stockholms Universitet och planen för framtiden är arbeta med IT-säkerhet. Foto: Medioimages/Photodisc
Hon studerar nu ekonomi och IT på Stockholms Universitet och planen för framtiden är arbeta med IT-säkerhet. Foto: Medioimages/Photodisc

Hon är en av tre som kan bli årets IT-tjej

Publicerad

Blivande systemvetaren Carolin Solskär, 24, från Öckerö är en av tre unga kvinnor som kan utses till årets IT-tjej.

Hon vill locka fler kvinnor till den mansdominerade branschen.

– Man måste ta bort stämpeln att IT är en killgrej, säger hon.

Carolin Solskär flyttade till Stockholm för ett och ett halvt år sedan för att studera ekonomi och IT vid Stockholms universitet. Nu är hon tillsammans med två andra unga kvinnliga IT-studenter i final i tävlingen Årets IT-tjej.

– Hela tanken med den här nomineringen är att vi ska prata mer om jämställdhetsfrågor inom IT-branschen och varför det är så få kvinnor som väljer att plugga IT-relaterade ämnen, säger hon.

Under sin tid som student har hon försökt att uppmuntra andra kvinnor att ta IT-kurser. Hon har även varit med och startat upp två företag.

– Jag har startat ett event som heter Why IT på Stockholm Business School. Jag tror att många tror att IT är något konstigt, att man måste vara nördig och kunna koda för att jobba inom IT, säger Carolin Solskär.

– Men i stort sett alla företag har IT och bara man förstår lite smått vad det är har man ett stort försprång. Det är en väldigt stor och växande bransch.

Halkade in på bananskal

Det var först efter att hon hade börjat sin utbildning som hon insåg vilken intressant bransch det är.

– Jag har halkade in lite på ett bananskal, vilket jag tror många tjejer gör. Tjejer uppmuntras inte och då vågar man sig inte in på det. Men det finns så mycket att göra. Jag kodar inte, jag kan lite, men det är inte så att jag sitter och programmerar. Det finns så mycket annat att göra, säger Carolin Solskär.

Hon berättar om hur hon som liten höll på med Lunarstorm och gjorde egna sidor.

– Det var jätteintressant, men jag förstod inte då att jag höll på med IT. Hade någon sagt det hade jag kanske fått upp ögonen för branschen tidigare.

När hon är färdigutbildad vill hon arbeta med IT-säkerhet.

– Det tycker jag är spännande, säger Carolin Solskär.

"Väldigt grabbig"

Utmärkelsen delas ut för trettonde året i rad och tävlingen anordnas av Microsoft. Prisutdelningen är den 16 mars på Berns i Stockholm.

Vinnaren kommer att bli ambassadör hos Microsoft och få möjlighet att nätverka och inspirera.

– Branschen är väldigt grabbig fortfarande. Många i höga positioner är också män. Jag tror man måste börja lågt och få tjejer som går på högstadiet och gymnasiet intresserade.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER