"Homosexuella kommer inte till himmelen. Därmed kommer de till helvetet", säger pingstpastor Tommy Dahlman från Trollhättan som i höstas stod på KD:s riksdagslista."Homosexuella kommer inte till himmelen. Därmed kommer de till helvetet", säger pingstpastor Tommy Dahlman från Trollhättan som i höstas stod på KD:s riksdagslista.
"Homosexuella kommer inte till himmelen. Därmed kommer de till helvetet", säger pingstpastor Tommy Dahlman från Trollhättan som i höstas stod på KD:s riksdagslista.
"Om man utgår från de stora sammanhangen i Bibeln är det svårt att komma fram till den tolkning pingstpastorerna gör", anser biskop Per Eckerdal från Göteborg. Foto: Jan Wiriden"Om man utgår från de stora sammanhangen i Bibeln är det svårt att komma fram till den tolkning pingstpastorerna gör", anser biskop Per Eckerdal från Göteborg. Foto: Jan Wiriden
"Om man utgår från de stora sammanhangen i Bibeln är det svårt att komma fram till den tolkning pingstpastorerna gör", anser biskop Per Eckerdal från Göteborg. Foto: Jan Wiriden

”Homosexuella kommer till helvetet”

Publicerad

Homosexuella kommer inte till himlen!

Det skriver pingstpastorn Tommy Dahlman, 49, från Trollhättan i en debattartikel i tidningen Dagen.

Trots de extrema åsikterna accepterades Dahlman som riksdagskandidat för KD i norra Västra Götaland i höstas och förklarade i nomineringsprocessen att han delade partiets värderingar.

– Hur hårt det än låter måste vi vara tydliga med att Bibeln säger att homosexualitet är en synd, säger pingstpastorn.

Det var i den kristna tidningen Dagen som Tommy Dahlman och 21 andra pastorer gav sin syn på homosexualitet.

– Vi kan inte smita undan vårt ansvar utan måste berätta för människor vad Bibeln faktiskt säger. Och enligt Bibeln är praktiserande homosexualitet en synd och om du lever på det sättet kommer du inte till himlen. Vi måste berätta sanningen även om det gör ont, skriver pingstpastorerna.

Håller inte med

Biskop Per Eckerdal i Göteborg håller inte med.

– Om man utgår från helheten i Bibeln och de stora sammanhangen är det väldigt svårt att komma fram till den tolkning de gör, säger han till P4 Väst.

Tommy Dahlman bor i Trollhättan, men arbetar som ambulerande predikant. Han har vigselbehörighet, men viger enbart par som består av man och kvinna.

"Kommer till helvetet"

– Pingströrelsen har ett policydokument och där fastlås att vi inte får viga samkönade. I Bibeln står att homosexualitet är en synd på samma sätt som smädelse, otukt och lögner. Alla kan göra misstag och få Guds förlåtelse, men den som fortsätter att synda kommer inte till himlen, fastslår Tommy Dahlman.

Innebär de att homosexuella kommer till helvetet?

– Ja, så måste det vara. Det finns en dubbel utgång. Man kan gå förlorad. Och kommer man inte till himlen kommer man till helvetet. Vårt uppdrag är att berätta det för människor.

Celibat alternativet

Det låter rätt hårt och kärlekslöst?

– Jo, och det är jag den förste att erkänna. Men Bibeln är ingen roman. Och kristendom är inte att smekas medhårs utan det finns obekväma, karga och besvärliga sidor av kristendomen.

Och alternativet för en homosexuell är enligt dig att leva i celibat?

– Ja, så är det.

Extrema åsikter

Tommy Dahlman menar även att det finns andra argument för äktenskap mellan just man och kvinna än det strikt dogmatiska.

– Det finns ett naturrättsligt perspektiv på människans sexualitet. Biologiskt sett är sexualiteten ett sätt för människan att fortplanta sig.

Tommy Dahlman erkänner att hans åsikter är extrema i Sverige.

– Men inte globalt. Bland 700 miljoner medlemmar i pingstkyrkan, 1,2 miljarder i katolska kyrkan och 600 miljoner medlemmar i den ortodoxa kyrkan är våra åsikter mainstream.

Riksdagskandidat

Enligt KD:s partiprogram ska ingen människa diskrimineras på grund av sexuell läggning. Ändå stod Tommy Dahlman på riksdagslistan för KD i norra Västra Götaland i höstas. Enligt hans egen uppgift tillfrågades han två-tre gånger om att ställa upp innan han tackade ja och röstades i höstas utan personvalskampanj upp från åttonde till tredje plats på listan.

Men stämmer hans åsikter verkligen med KD:s värdegrund?

Visste inte då

– Det var väl ingen som visste att han hade de där åsikterna då. Att politiskt säga att homosexualitet är synd skulle diskvalificerat honom, men om han i sitt privatliv tycker så är en annan sak. Jag vill inte sitta och döma andra människor, säger Urban Eklund, ordförande för KD:s nomineringskommitté som i slutet av 2013 föreslog Tommy Dahlman som kandidat.

Hur vet ni att era kandidater delar KD:s värdegrund?

– De får frågan när de intervjuas av nomineringskommittén..

Den frågan fick även Tommy Dahlman inför valet i höstas.

– Om han inte svarat ja hade han inte hamnat på listan.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER