Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Homohataren får tala i kommunens lokaler

Imamen Bilal Philips ska föreläsa om islamofobi i Kortedala Forum. Många är kritiska till hans åsikter och upprörda över arrangemanget, bland andra riksdagsledamoten Nalin Pekgul.

GÖTEBORG. Den muslimske föreläsaren Bilal Philips tycker att bögar och flator ska straffas med döden, och har stor förståelse för självmordsattacker. I dag ska han tala inför unga muslimer i Göteborgs kommuns lokaler i Kortedala. För "systrarna", vill säga - "bröderna" får vänta till lördag.

Kanadensaren Bilal Philips är ett namn som får många att se rött. Han är kraftigt omdiskuterad i många länder, och har förvägrats inresetillstånd i Storbritannien på grund av sina extrema åsikter och hätska utfall mot bland annat homosexuella.

Straffa med döden

 Dessa borde straffas med döden för sitt "avvikande beteende som hotar familjestrukturen i samhället", enligt Bilal Philips.

 Men föreningen TUFF, Troende Unga Framtida Förebilder, har bjudit in honom för att tala om islamofobi på Kortedala Forum i dag och i morgon.

 - Bilal Philips är född i Jamaica och uppfödd i Kanada. Genom att han är mörkhyad och muslim har han upplevt rasism i hela sitt liv. Han är en självklar kandidat för att diskutera ämnet islamofobi, tyckte TUFFs representant Amanj Aziz i Sveriges Radios Studio Ett i går.

Bet inte på Pekgul

 Han sa också att TUFF inte tagit ställning till föreläsarens uttalanden, att klippen med dessa var från 1996 och att man enbart bjudit in Bilal Philips för att tala om islamofobi.

 Men de argumenten bet inte på S-politikern Nalin Pekgul, som sa sig vara fruktansvärt upprörd över "vidriga konvertiter som sprider ett sånt hatbudskap".

 - Det är intressant att våra muslimska organisationer i Sverige gång på gång bjuder in förfärliga personer med förfärliga åsikter... det är alltid någon tokskalle som ska bjudas in!

 Dessutom, påpekade hon, är det ofta seriösa institutioner som Arvsfonden eller Ungdomsstyrelsen som ger pengar till organisationer som TUFF.

Lämnade studion

 Nalin Pekgul konstaterade också att kampen i Europa går mellan dem som tror på demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter -  och dem som inte gör det.

 Sedan lämnade hon studion. 

 Hon ville inte legitimera "såna krafter" genom att debattera med dem.

 Anledningen till att föreläsningen hålls en dag för kvinnor och en dag för män ska vara att lokalen inte är stor nog att rymma alla på en gång. TUFF anser att könsuppdelningen är den mest praktiska.