Imamen Bilal Philips ska föreläsa om islamofobi i Kortedala Forum. Många är kritiska till hans åsikter och upprörda över arrangemanget, bland andra riksdagsledamoten Nalin Pekgul.
Imamen Bilal Philips ska föreläsa om islamofobi i Kortedala Forum. Många är kritiska till hans åsikter och upprörda över arrangemanget, bland andra riksdagsledamoten Nalin Pekgul.

Homohataren får tala i kommunens lokaler

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Den muslimske föreläsaren Bilal Philips tycker att bögar och flator ska straffas med döden, och har stor förståelse för självmordsattacker. I dag ska han tala inför unga muslimer i Göteborgs kommuns lokaler i Kortedala. För "systrarna", vill säga - "bröderna" får vänta till lördag.
Kanadensaren Bilal Philips är ett namn som får många att se rött. Han är kraftigt omdiskuterad i många länder, och har förvägrats inresetillstånd i Storbritannien på grund av sina extrema åsikter och hätska utfall mot bland annat homosexuella.

Straffa med döden

Dessa borde straffas med döden för sitt "avvikande beteende som hotar familjestrukturen i samhället", enligt Bilal Philips.
Men föreningen TUFF, Troende Unga Framtida Förebilder, har bjudit in honom för att tala om islamofobi på Kortedala Forum i dag och i morgon.
- Bilal Philips är född i Jamaica och uppfödd i Kanada. Genom att han är mörkhyad och muslim har han upplevt rasism i hela sitt liv. Han är en självklar kandidat för att diskutera ämnet islamofobi, tyckte TUFFs representant Amanj Aziz i Sveriges Radios Studio Ett i går.

Bet inte på Pekgul

Han sa också att TUFF inte tagit ställning till föreläsarens uttalanden, att klippen med dessa var från 1996 och att man enbart bjudit in Bilal Philips för att tala om islamofobi.
Men de argumenten bet inte på S-politikern Nalin Pekgul, som sa sig vara fruktansvärt upprörd över "vidriga konvertiter som sprider ett sånt hatbudskap".
- Det är intressant att våra muslimska organisationer i Sverige gång på gång bjuder in förfärliga personer med förfärliga åsikter... det är alltid någon tokskalle som ska bjudas in!
Dessutom, påpekade hon, är det ofta seriösa institutioner som Arvsfonden eller Ungdomsstyrelsen som ger pengar till organisationer som TUFF.

Lämnade studion

Nalin Pekgul konstaterade också att kampen i Europa går mellan dem som tror på demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter - och dem som inte gör det.
Sedan lämnade hon studion.
Hon ville inte legitimera "såna krafter" genom att debattera med dem.
Anledningen till att föreläsningen hålls en dag för kvinnor och en dag för män ska vara att lokalen inte är stor nog att rymma alla på en gång. TUFF anser att könsuppdelningen är den mest praktiska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER