Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holländska konstnären hittade hem – i Lyrestad

Designern Leyla Salm, 47, har varit verksam som konstnär i 20 år i Holland. Nu har hon flyttat till Lyrestad.Foto: Privat
Leyla Salms hem i Lyrestad.Foto: Privat
Leylas hem är en kombination av galleri, ateljé och bostad.Foto: Privat
Besökare är välkomna året runt. "Huset står alltid öppet" poängterar Leyla.Foto: Privat

Nu kan du hälsa på i ett holländskt konstnärshem – i Lyrestad.

Designern Leyla Salm, 47, flyttade in för ett halvår sedan och välkomnar alla som vill besöka hennes hem tillika galleri och atelje.

– När besökare kommer till mitt hem ser de mig för den som jag verkligen är. Egentligen vill jag inte sälja min konst, jag skulle hellre behålla den. Men om människor köper minst konst i mitt hem är det för att de älskar den, säger Leyla Salm.

Leyla Salms konst

Leyla Salm jobbar framför allt med porträtt. Motiven består ofta av kvinnoansikten och stilen är feminin, som hon själv uttrycket det.

Hennes konst är influerad av art nouveau och art déco som ingår i jugendstilen, ett samlingsnamn för flera konst- form- och arkitektinriktningar.

Art nouveau var en dekorativ konstinriktning och en reaktion mot 1800-talets akademiska konst. Motiven utgörs ofta av blommor, växter och inte minst kvinnor. Konstnären och symbolisten Gustav Klimts brukar räknas hit. Även Alfons Mucha är en tydlig representant för genren.

Form, struktur och grafik är viktiga komponenter i art nouveau. Tidsperioden brukar placeras mellan cirka 1890-1910. Inriktningens verk och motiv började tidigt massproduceras som affischer, reklamblad och magasin.

Art déco är en kortform för franskans art décoratif, det vill säga dekorativ konst. Den inbegriper både arkitektur- konst- och andra uttrycksformer. Dess tidsperiod brukar placeras mellan 1920 fram till utbrottet av andra världskriget. Konstinriktningen hittas också inom möbeldesign och inredning. Fokus ligger på uttrycksfulla färger och geometriska former.

Den holländska konstnären Leyla Salm har varit verksam som konstnär och designer i hemlandet i 20 år. Nu har hon flyttat in i en villa i Lyrestad. Huset är både hennes galleri och boende, vilket Mariestads-Tidningen tidigare uppmärksammat.

– Jag blev förälskad direkt när jag såg det. En vecka senare hade vi köpt det, berättar hon.

Konstnärssläkt

Leyla Salm kommer från en konstnärsläkt där arkitekterna G.B. Salm och A. Salm, far och son, är mest framstående. De har bland annat ritat flera kända byggnader i Amsterdam.

Leylas konst är influerad av jugendstilen, ett samlingsnamn för flera konstinriktningar under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

– Jag jobbar i flera olika material och framför allt med dekorationer. Jag gör väggmålningar och takmålningar. Jag målar på allt som går att måla på, säger hon.

Skillnaden mellan Holland och Sverige är stor, menar Leyla. Framför allt människors mentalitet.

– Svenskar är väldigt vänliga, men samtidigt reserverade. I Holland pratar du med den som du sätter dig bredvid på bussen. I Sverige står alla i kö, tysta. Man talar inte med varandra, säger hon med ett skratt.

Öppet hus

I september hade hon öppet hus för en helg. Totalt kom 200 människor. Men Leyla understryker att man är välkommen när som helst. Det är bara att knacka på dörren.

– Folk är välkomna året runt! Huset står alltid öppet. Nästa sommar har jag planerat att hålla lektioner i teckning och målning. Målet är att människor ska känna sig att de lärt sig något när de kommer hem, säger Leyla Salm.