Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höll föreläsningar om IS i föreningslokalen

Peder Hyllengren, terrorismforskare på Försvarshögskolan, förfaras över att Göteborg inte haft något som helst förebyggande arbete kring folk som flyttar från landet för att kriga i andra länder. Foto: SVT
Michael Skråmo föreläser på Lövgärdets kultur- och idrottsförening innan han flyttar till Syrien för att tjäna terroristorganisationen IS. Foto: SVT
Initiativtagaren till Lövgärdets kultur och idrottsförening hyllar IS på sin Facebooksida. Foto: SVT
Den första värvningsvideon till IS på svenska var signerad ett gäng göteborgare. Videon spreds under 2012. Foto: SVT
Sven Johan Dahlstrand, fick uppdraget att leda arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg hösten 2014. Foto: SVT
Michael Skråmo tog med sig sin fru och sina barn till Syrien för att tjäna IS. Foto: SVT

Initiativtagaren sa att lokalen i Göteborg skulle användas för kultur- och idrottsverksamhet.

Istället blev lokalen en plats för religiösa föreläsningar – där flera av föreläsarna stöder terrororganisationen IS.

Göteborg är överrepresenterat i Sverige om man räknar på alla de som lämnat landet för Syrien – och inga förebyggande åtgärder inrättades från kommunens sida förrän hösten 2014, detta tar SVT:s Uppdrag granskning upp i onsdagens program.

Enligt Säkerhetspolisen kan uppåt 300 personer ha åkt till Syrien under de senaste åren. 35 av dessa är bekräftat döda och Göteborg är den stad i Sverige som flest personer lämnat för det krigshärjade landet. Flera för att ansluta sig till IS, de åker till Syrien för väpnad jihad och för att ansluta sig till världens just nu värsta terrororganisation.

Den första IS-rekryteringsvideon på svenska gjordes 2012 av just en grupp göteborgare på plats nere i Syrien – sedan dess har de blivit fler personer som lämnat Sverige för väpnad kamp.

"Blir uppgiven"

Onsdagens Uppdrag granskning (UG) tar upp de obefintliga resurser som lagts på förebyggande arbete i staden och kommunen i och med alla de som ansluter sig till terroristorganisationen.

Peder Hyllengren, terrorismforskare på Försvarshögskolan, åkte ner till Göteborg år 2013 för att undersöka hur man arbetade i frågorna på stadsdelsnivå. Det hade aldrig diskuterats.

– Man blir lite uppgiven att det har sett ut så här. I Sverige har vi en god historia av att arbeta förebyggande mot exempelvis nazism och högerextremism, men den här frågan har varit lite känsligare. Det har varit lite minerad mark som man gärna, både från politiker och tjänstemäns sida, lämnat över till någon annan. Och den någon annan har i de flesta fall blivit Säkerhetspolisen som blir den första och sista som de här personerna träffar. Det finns inget motmedel från samhället i övrigt, säger han till UG.

Samtidigt avslöjar man i programmet att rekryteringen av nya IS-anhängare kan ha skett i lokaler förklädda till helt andra verksamheter än det utges.

Stöder IS öppet

2012 bildades kultur- och idrottsförening i Göteborg. Initiativtagaren är en man som på sin Facebooksida öppet stöder IS.

"Kolla hur fint folk har det i Irak efter Islamiska staten tagit över må Allah ge dom en seger", har han, bland annat, skrivit. Men han förnekar att lokalen använts till religiösa föreläsningar när UG:s reporter frågar.

Ändå finns bilder inifrån lokalen där Michael Skråmo sitter i centrum och pratar. Den Michael Skråmo som i augusti 2014 lämnade Göteborg tillsammans med sin familj för att flytta till al-Raqqah i Syrien för att tjäna terrorrörelsen IS.

Initiativtagaren till kultur- och idrottsföreningen hyllar också Skråmo när han publicerat en värvningsvideo på internet.

"Du är så fin mashallah må Allah göra så vi strider sida vid sida mot kuffar och får det bästa Allah har lovat.", skriver han under värvningsvideon enligt UG.

"Kuffar" är en benämning på "de otrogna".

"Ska inte ta ställning"

Föreningen där föreläsningarna skett har alltså funnit sedan 2012. Men Göteborgs stad har inte vidtagit några förebyggande åtgärder förrän hösten 2014. Då tillsattes Sven Johan Dahlstrand, enhetschef på social resursförvaltning i Göteborg, för att leda uppdraget. Men han vill inte enbart prata om jihad när UG frågar om alla de som lämnat Göteborg för att kriga i andra längre.

– Vi ska inte ta ställning till vilket krig de reser eller vilken sakfråga man stöder, säger han.

Vid en senare intervju säger han att han inte vet om Göteborgs stad officiellt tar avstånd från IS, han tror inte att det är så.

Uttalandet upprör terrorforskaren Peder Hyllengren.

– Det är ett hårresande uttalande, det är oerhört viktigt att samhället inte står neutralt inför att svenskar engagerar sig för en terrororganisation. Samhället måste vara glasklara med att detta är fel.

Liknas vid Waffen SS

Han säger till UG att de svenskar som ansluter till IS närmast kan liknas vid de som anslöt sig till tyska Waffen SS under andra världskriget.

2015 anställer Göteborgs stad två personer för att jobba med frågorna som rör att människor lämnar Sverige för att kriga i andra länder. Och strax innan UG ska sändas hör social resursförvaltning av sig.

"Vi från Social resursförvaltning tar självklart avstånd från islamiska staten och de brott de begår", skriver de. Då har redan 35 svenskar dött i Syrien.

Uppdrag granskning sänds på SVT klockan 20.00 på onsdagar.