Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holger ljög för Fadde under fängelsetiden

Anstalten. Fadde Darwich och morddömde Holger Algdal bodde ihop på anstalten Kolmården.Foto: Mikael Sjöberg

Holger Algdal, 65, dolde att han var morddömd.

I två månader var tidigare kändisvakten Fadde Darwich, 47, den nu styckmördade mannens cellkamrat.

- Till mig sa han att han suttit för skattebrott och att han egentligen var oskyldig, säger han.

Den morddömde rekryteringskonsulten Holger Algdal avtjänade drygt sju år på olika fängelser. Den 16 augusti 2010 flyttades han till anstalten Kolmården. Där avtjänade han sista delen av straffet för att ha skjutit ihjäl sin hustru, en psykolog, med ett jaktgevär.

En av medfångarna var Fadde Darwich, tidigare vaktchef på Stureplanklubben Spy Bar. Han avtjänade ett straff på Kolmården för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

- Holger och jag delade cell i två månader ungefär. Jag visste inte att han var dömd för mord. Till mig sa han att han suttit för skattebrott och att han egentligen var oskyldig. Han sa inget om mordet på sin fru, säger Fadde Darwich.

Det är först de senaste dagarna som han har fått veta sanningen om Holger Algdals förflutna. Detta i samband med att polisen bekräftat att den styckmördade kroppen som hittats på fjorton meters djup utanför Saltön i Bohuslän, är kvarlevorna efter Algdal. Polisen har även hört medfångar och kriminalvårdens personal för att utreda om Algdal fick fiender under fängelsetiden. Något han inte verkar ha fått, enligt kriminalkommissarien Thord Haraldsson som leder utredningen.

Lugn cellkamrat

Fadde Darwich har inte hörts av polisen. Han beskriver cellkamraten som "väldigt, väldigt lugn".

- Det går inte att föreställa sig att han skulle ha mördat sin hustru. Det som hänt med honom nu är läskigt, säger Fadde Darwich.

I april 2011 hade Darwich avtjänat sitt straff. Tiden i fängelse ägnade han bland annat åt träning, och han hjälpte även sin medfånge Holger Algdal med tips.

- Eftersom jag tränade väldigt hårt brukade han prata med mig om träning. Jag hjälpte honom att komma i gång på gymmet. Jag fick honom att börja träna lite, säger Fadde Darwich.

Hade en bra relation

De utvecklade en god relation, tycker han.

- Det passade mig bra att dela rum med någon äldre som inte är lika frågvis som yngre fångar.

På dagarna gillade Holger Algdal att spela poker med andra fångar. Han blandade sig sällan mer än nödvändigt med andra, enligt Fadde Darwich.

- Han promenerade mycket på promenadstråket. Vi var flera som spelade volleyboll i flera timmar. Han var den som tittade på och rökte.

Vännerna bröt kontakten

Flera tidigare vänner och familjemedlemmar bröt helt kontakten med Holger Algdal efter mordet på frun. En gammal vän valde dock att besöka honom i fängelset vid två tillfällen.

- Holger försökte förklara det tragiska som hade hänt. Han sa att han försökt få veta anledningen till varför hon separerade. Men det tyckte han inte att han fick svar på. Han var ångerfull för det han gjort, säger vännen.

Vännen blev chockad när han läste att Holger Algdal styckmördats.

- Det är lika fel som det han gjorde.

Polisen fortsätter att analysera förhör och den tekniska bevisning som samlats in, bland annat från bostaden i Landvetter. I nuläget finns ingen misstänkt.