Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holger, 64, visar hur han mördade sin fru

Foto: Polisen

Holger Algdal, 64, sköt ihjäl sin hustru på öppen gata i Göteborg 2006 och dömdes för mord.

I mars i år frigavs han. Ett halvår senare hittades han styckmördad i havet utanför Saltö.

Nu söker polisen svar på mordgåtan i Holgers förflutna och tittar bland annat på förundersökningen från mordet 2006. I den finns en rekonstruktionsfilm, som Expressen.se/GT.se nu kan visa.

Rekonstruktionsfilmen från hustrumordet visades upp under rättegången i Göteborgs tingsrätt. Filmen, i vilken Holger Algdal medverkar personligen, i en gul väst märkt 1, visar hur han stod och väntade på hustrun när hon parkerade bilen på Richertsgatan i stadsdelen Johanneberg i Göteborg.

Han hade då tidigare följt efter hustrun från hennes arbetsplats.

Kvinnan hade valt att separera och flytta ifrån Holger Algdal. Hon hade ansökt om skilsmässa, fått nytt jobb och även en egen bostad och var på väg att bryta upp helt från Holger. Men Holger var extremt svartsjuk och hade vid ett tidigare uppbrottstillfälle från hustruns sida försökt begå självmord.

Dog på platsen

På filmen ser man hur Holger går fram mot den parkerade bilen i vilken hustrun sitter och pratar i mobilen. Hon berättar för en före detta arbetskamrat om sitt nya liv.

Trots att det fanns andra människor på parkeringen gick Holger fram och sköt först ett skott in genom sidorutan som träffade hustrun i vänsterarmen.

Sedan har vittnen berättat hur han öppnade bildörren och drog ut hustrun och sköt ett nytt skott den gång i bröstet, det dödande skottet.

Sedan drog han sig tillbaka en bit och sköt sig själv i magen med kulgeväret, ett jaktgevär som han hade licens för.

Massor av människor rusade till.

Holger fördes till sjukhus där han vårdades en tid för skottskadan.

Hans hustru dog på platsen.

Dömdes för mord

Holger Algdal erkände att han dödat sin hustru men yrkade på vållande till annans död då han hävdade att han inte hade uppsåt att skada eller döda sin fru.

Hans egen förklaring är att han skulle ta sitt liv och att han sökte upp hustrun för att ta ett sista farväl.

I filmen visar han sin version av hur händelsen ska ha gått till och hävdar att skotten inte avlossats på det vis som åklagaren lagt fram – och att hans avsikt var att skjuta sönder bilens fönsterrutor.

Både tingsrätt och hovrätt gick på åklagarens linje och dömde honom för mord.

Muckade i mars

Hovrättens bedömning var att Holger skjutit skotten med direkt uppsåt att döda sin fru.

För mordet dömdes Holger till tio års fängelse. Åklagaren krävde livstid. Domen stod sig i högsta instans.

Holger muckade från straffet i mars i år. I somras anmäldes han försvunnen och Missing people sökte efter honom utan resultat. Den 7 september hittades hans kropp styckad i havet utanför Saltö. Identifieringen av kroppen blev klar i tisdags.

Nu söker polisen svar på mordgåtan i Holgers förflutna och motiv som skulder, hämnd, hot, och relationer för att ringa in en möjlig styckmördare.