Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högstadieelever fick köra bil på lektionstid

Läraren på en skola i Vänersborg ville vara snäll och lät åttonde- och niondeklassare köra hennes bil under lektionstid. Obs, genrebild. Foto: Shutterstock

Läraren på en skola i Vänersborg ville vara snäll och lät åttonde- och niondeklassare köra hennes bil under lektionstid. 

Hon menar att eleverna fick ”ett positivt minne för livet".

Nu har Skolinspektionen anmält kvinnan till lärarnas ansvarsnämnd och anser att hon ska få en varning.

Det var i slutet på vårterminen 2017 som några åttondeklassare ville köra lärarens bil under lektionstid.

Hon sa ja och tog med tre elever som fick köra bilen var sin gång. Färden gick på en privat grusväg och de höll en hastighet på cirka 40 kilometer i timmen.

"Om eleven som körde bilen kunde vända bilen själv fick denne göra det, annars vände hon bilen åt dem" står det i Skolinspektionens anmälan till lärarnas ansvarsnämnd. Skolinspektionen anser att läraren ska få en varning.

Elever filmade "övningskörningen"

Eleverna fick köra bilen omkring fyra minuter var. Nästa dag var det fler elever som ville köra bilen och då fick fyra elever från årskurs nio följa med i bilen. 

Händelsen filmades av några elever som sedan lade ut detta på sociala medier.

Läraren har försvarat sig med att hon hade full kontroll över situationen och att hon hållit ena handen på handbromsen. Eleverna ska ha förklarat att de var vana vid att köra traktor.

Läraren ville vara snäll

Enligt anmälan har läraren uppgett att hon av välmening lät eleverna köra hennes bil. Hon ville vara snäll och eleverna hade tjatat. Hon tror att ”övningskörningen” gav eleverna ”ett positivt minne för livet”.

Efter händelsen fick kvinnan avsluta sin tjänst på den aktuella skolan.

Skolinspektionen slår fast att läraren uppvisat ett oacceptabelt agerande och visat på bristande omdöme. Även om det kan betraktas som en engångsföreteelse anses att kvinnan "visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning". Man menar att hennes handlande inte bara strider mot bestämmelserna om övningskörning utan läraren har också tagit risker som kunnat få allvarliga följder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!