Läraren på en skola i Vänersborg ville vara snäll och lät åttonde- och niondeklassare köra hennes bil under lektionstid. Obs, genrebild. Foto: Shutterstock
Läraren på en skola i Vänersborg ville vara snäll och lät åttonde- och niondeklassare köra hennes bil under lektionstid. Obs, genrebild. Foto: Shutterstock

Högstadieelever fick köra bil på lektionstid

Publicerad

Läraren på en skola i Vänersborg ville vara snäll och lät åttonde- och niondeklassare köra hennes bil under lektionstid. 

Hon menar att eleverna fick ”ett positivt minne för livet".

Nu har Skolinspektionen anmält kvinnan till lärarnas ansvarsnämnd och anser att hon ska få en varning.

Det var i slutet på vårterminen 2017 som några åttondeklassare ville köra lärarens bil under lektionstid.

Hon sa ja och tog med tre elever som fick köra bilen var sin gång. Färden gick på en privat grusväg och de höll en hastighet på cirka 40 kilometer i timmen.

"Om eleven som körde bilen kunde vända bilen själv fick denne göra det, annars vände hon bilen åt dem" står det i Skolinspektionens anmälan till lärarnas ansvarsnämnd. Skolinspektionen anser att läraren ska få en varning.

Elever filmade "övningskörningen"

Eleverna fick köra bilen omkring fyra minuter var. Nästa dag var det fler elever som ville köra bilen och då fick fyra elever från årskurs nio följa med i bilen. 

Händelsen filmades av några elever som sedan lade ut detta på sociala medier.

Läraren har försvarat sig med att hon hade full kontroll över situationen och att hon hållit ena handen på handbromsen. Eleverna ska ha förklarat att de var vana vid att köra traktor.

Läraren ville vara snäll

Enligt anmälan har läraren uppgett att hon av välmening lät eleverna köra hennes bil. Hon ville vara snäll och eleverna hade tjatat. Hon tror att ”övningskörningen” gav eleverna ”ett positivt minne för livet”.

Efter händelsen fick kvinnan avsluta sin tjänst på den aktuella skolan.

Skolinspektionen slår fast att läraren uppvisat ett oacceptabelt agerande och visat på bristande omdöme. Även om det kan betraktas som en engångsföreteelse anses att kvinnan "visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning". Man menar att hennes handlande inte bara strider mot bestämmelserna om övningskörning utan läraren har också tagit risker som kunnat få allvarliga följder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER