Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gravida Annikas skräck – 63 spädbarn injiceras

Höggravida Annika överväger att föda i annan stad. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Den som tror sig vara smittad, eller har en anhörig som kan vara det, ska inte söka vård direkt på sjukhusets akutmottagningar utan i stället kontakta 1177 för att först få en vårdbedömning. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mässlingssmittad personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset kan ha fört smittan vidare till 63 nyfödda barn i Göteborg. 

Och bland nyblivna och blivande föräldrar på Östra sjukhuset, är oron stor.

– Vårt första barn dog i mina armar. Jag vill inte behöva gå igenom det igen. Vi överväger att föda i en annan stad, säger Annika Hedqvist, som är beräknad att föda om två veckor.

De konstaterade fallen av den smittsamma sjukdomen mässlingen fortsätter att öka i Västsverige.

Den senaste person att drabbas, nummer tolv i ordningen, arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset och denne har vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset den 28-29 december, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Personen har under perioden befunnit sig på förlossningsavdelningen.

– Det här blev känt sent i går kväll och under natten har vi dragit i gång ett arbete med att identifiera var medarbetaren har rört sig och vilka andra anställda, patienter och närstående som medarbetaren har varit i kontakt med, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska.

Nyfödda barn och nyförlösta kvinnor kan ha smittats.

Sahlgrenskas presstjänst uppger senare att det föddes 26 barn den 28 december och 28 barn under nästkommande dygn – alltså 54 nyfödda under tidsperioden.

– De får injektioner av immunglobulin, säger Anders Berg vid Sahlgrenskas presstjänst.

Ytterligare nio barn kan ha utsatts för smittan – de vårdades under tidsperioden på neonatalavdelningen. 

 

LÄS MER: Gigantisk spårning efter mässlingen i Göteborg

 

Och många nyblivna och blivande föräldrar på Östra sjukhuset känner rädsla inför vad mässlingsutbrottet innebär för dem och deras barn.

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Överväger föda i annan stad

Annika Hedqvist är beräknad att föda om 14 dagar:

– Jag är jätteorolig. Förra veckan när jag var här sa de ingenting om mässlingen, men i dag sitter det skyltar överallt med information. Vi överväger faktiskt att föda någon annanstans. Vi är ändå på ett sjukhus och i en stad där det just nu finns ett utbrott av mässling.

Annika fortsätter: 

– Vårt första barn föddes för tidigt, i vecka 25, och dog i mina armar. Det var fruktansvärt, och jag vill aldrig behöva gå igenom något liknande igen. Det tog fem månader innan jag vågade tro på att jag var gravid igen. Att jag faktiskt hade ett litet liv som växte i magen, säger Annika Hedqvist.

Annika jobbar själv som undersköterska, och är medveten om riskerna förknippade med sjukdomen.

 

LÄS MER: Experten om mässlingen: Farligaste barnsjukdomen

 

– Jag vet ju att det är väldigt smittsamt, och att det kan vara särskilt allvarligt för små barn, säger hon.

Förstår inte vaccinmotståndarna

Annika Hedqvist och hennes man, Magnus, har svårt att förstå hur de som väljer att inte vaccinera sig själva eller sina barn resonerar.

– Självklart ska man vaccinera sitt barn. Jag förstår inte de som tvekar. Biverkningar kan man få av alla vacciner, men vad är det i jämförelse med vad som kan hända ett barn om det insjuknar i mässling, säger Annika. 

– Jag blir irriterad på människor som utsätter andra för risker. Det är vårdslöst, egoistiskt och själviskt.

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Vaccin är det bästa skyddet mot mässling. Det finns ett effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982. Även om vaccin mot mässling ger ett gott skydd, kan enstaka personer som är vaccinerade ändå insjukna men detta är ovanligt.

97-98% av alla barn vaccineras i Sverige, vilket ger sjukvården möjlighet att snabbt kontrollera utbrott som det i Göteborg.

– Det finns ju de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig, på grund av nedsatt immunförsvar eller annat. Och då är flockimmuniteten viktig, säger Magnus Hedqvist.

Insjuknade i Indien

Andra blivande och nyblivna föräldrar som GT pratat med på Östra sjukhuset, är också oroliga över mässlingsutbrottet.

Harsha Singhi är, precis som Annika Hedqvist, beräknad att föda om två veckor. Hon flyttade till Sverige från Indien för tre månader sedan, tillsammans med sin man, Manas. 

De har båda insjuknat i mässling i Indien, och har stor respekt för sjukdomen.

Harsha och Manas Singhi har tidigare insjuknat i mässlingen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Jag fick det när jag var barn, och var frisk igen efter en vecka. Men Harsha fick det så sent som för två år sedan, och blev väldigt sjuk. Det kan slå väldigt olika mot olika personer, säger Manas.

– Självklart kommer vi att vaccinera vårt barn. När det finns den möjligheten finns det ingen anledning att inte göra det, säger Harsha Singhi.

Narmeen kan vara smittad

I kylan utanför Infektionsklinikens mottagning väntar Narmeen Saleem med sin en månad gamla dotter, Yasmine. 

Efter flera dagar med magont, huvudvärk och feber kontaktade Narmeen mödravården, som uppmanade henne att ta prover på Infektionskliniken för att undersöka om det är mässling hon har drabbats av.

Narmeen Saleem är orolig för att hon har smittats av mässlingen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Jag är orolig för att jag har blivit smittad, och att jag kan föra det vidare till mitt barn. De har sagt åt mig att vänta här utanför. Vi får inte gå in, för att vi kan smitta andra eller själva bli smittade, berättar hon.

– Vi har väntat här ute i en timme nu, men jag hoppas att vi får komma in snart.