Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högg ihjäl Alexandra Mezhers – döms inte för mord

Alexandra Mezher, 22, dödades på sin arbetsplats på HVB-hemmet i Mölndal i januari i år.
Foto: Privat
Alexandra jobbade ensam på hemmet när hon dödades.
Foto: Robin Aron
Den unge mannen dömdes för grovt vållande till annans död i tingsrätten.
Foto: Robin Aron
Han högg 22-åringen med kniv och skadorna blev så allvarliga att sjukvårdspersonalen inte kunde rädda Alexandra Mezhers liv.
Foto: Polisen

Själv påstår han att han var 15 år och inte minns vad som hände.

I verkligheten var han minst fem år äldre än så och borde ha varit medveten om att det fanns en risk att knivattacken kunde leda till Alexandra Mezhers död, fastslår hovrätten.

– Jag tycker det är viktigt att man faktiskt går på de utredningar som finns, säger åklagaren Linda Wiking.

Nu döms den unge mannen till rättspsykiatrisk vård och utvisning i femton år.

Tragedin på HVB-hemmet i Mölndal en morgon i slutet av januari har blivit ett av Västsveriges mest uppmärksammade rättsfall i år. Alexandra Mezher, 22, blev attackerad av en av de boende på hemmet som hon arbetade på. Han högg henne med kniv och hennes skador blev så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

Knivdådet har rört upp känslor och frågorna har hopat sig:

Varför arbetade Alexandra ensam?

Hur kunde gärningsmannen ha tillgång till kniv på boendet?

Och det kanske allra mest omdiskuterade – hur gammal var ynglingen som bodde tillsammans med de ensamkommande ungdomarna?

Åldern har ändrats

Han säger själv att han var 15 år vid brottstillfället.

Men tingsrätten slog fast att han var minst 18 år.

Hovrätten att han var ännu äldre.

"Vid den bedömning som är mest förmånlig för NN är det mest sannolikt att NN vid tiden för brotten var minst tjugo år", skriver hovrätten för västra Sverige i sin dom mot mannen.

Som grund till det ligger de utredningar om hans tandmognad som presenterats i rätten. Det ena av två expertutlåtandena kring tänderna kommer från den pensionerade rättsodontologen Håkan Mörnstad och visades först i hovrätten.

Enligt Håkan Mörnstad mannen minst 20,3 år gammal.

– Hovrätten gör bedömningen att han är äldre än vad tingsrätten fann. Man har gått på tandmognadsbedömningen och det är också viktigt, med tanke på att killen hävdar att han var 15 år vid gärningen. Jag tycker det är viktigt att man faktiskt går på de utredningar som finns, säger åklagaren Linda Wiking.

Hur stor roll spelade den nya bevisning som lades fram i det avseendet?

– Jag la fram ytterligare en bedömning av samma röntgenplåtar så att man får se att det inte bara är en person som har tittat, utan två. De gör bedömningen att det är färdiga tandrötter, att visdomständernas rötter är helt slutna.

Tycker du att det är viktigt att hovrätten går på de här experternas utlåtande också sett ur ett bredare perspektiv?

– Absolut. Högsta domstolen kom med en dom i somras och där var en stor diskussion innan den domen, hur pass säkert det här var. Likaså har försvaret i det här målet åberopat bevisning som skulle visa på att det är en osäker metod. Att hovrätten ändå går på bedömningen är helt riktigt, utifrån vad Högsta domstolen säger.

Advokaten: "Är under 18 år"

Claes Kennedy, mannens advokat, är av en helt annan åsikt.

Han menar fortsatt att hans klient är yngre än vad hovrätten påstår.

– Jag menar på att det är helt enkelt så trubbiga instrument fortfarande, så när ynglingen är i åldern runt tonåren måste hans mening ha tolkningsföreträde. Då ska han bedömas vara under 18 år, säger Claes Kennedy.

Den unga mannen dömdes i tingsrätten för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död vid knivattacken mot Alexandra Mezher. Han dömdes dessutom för försök till grov misshandel mot den pojke på hemmet som han också ska ha gett sig på.

Åklagaren ville få honom fälld för mord i hovrätten.

Men de gick på tingsrättens linje och dömer honom för samma brottsrubriceringar.

– Hovrätten gör samma bedömning som jag när det gäller händelseförloppet. När det gäller uppsåtsfrågan är det likgiltigheten som diskuteras och där gör hovrätten en annan bedömning än jag, säger Linda Wiking.

I sin dom skriver hovrätten att:

"Det inte är bevisat att NN har haft för avsikt att döda Alexandra Mezher eller att han förstod att det var praktiskt taget oundvikligt att hon skulle dö."

Samtidigt står det:

"Enligt hovrätten måste NN vid gärningsögonblicket – även med beaktande av hans psykiska störning– ha varit medveten om att det fanns en risk för att angreppet kunde leda till Alexandra Mezhers död", står det i domen.

Utvisas i 15 år

Däremot är det, enligt hovrätten, "inte ställt utom rimligt tvivel att NN var liktiltig till att Alexandra Mezher skulle dö". Därför bedöms han inte uppsåtligen ha berövat henne livet.

Han anses lida av en allvarlig psykisk störning och döms, precis som i tingsrätten, till rättspsykiatrisk vård. I rätten förklarade han att han inte har några minnen från själva händelseförloppet.

Efter att ha genomgått vården ska han utvisas ur landet. Tingsrätten dömde honom till 10 års utvisning - hovrätten utvisar honom nu i 15 år.

Han förbjuds att återvända till Sverige fram till år 2031.

– Det är bra. Jag respekterar det som hovrätten kommit fram till, säger Linda Wiking.