Högerextremistens hot mot Expressen

Kamil Ryba, från högerextrema Swedish defence league, klev i går in på GT:s redaktion och hotade personalen.

På fredagseftermiddagen klev Kamil Ryba, 29, från högerextrema "Swedish defence league" in på Expressens redaktion i Göteborg och hotade tidningen.

Expressens granskning av hatsajter har gjort att de främlingsfientliga sajterna nu hotar med både hembesök hos journalister och stämningar.

– Det är fullt rimligt att den som är föremål för undersökande journalistik får komma till tals och får framföra mediekritik - men hot och eventuella aktioner mot medier orsakar ju bara en större negativ uppmärksamhet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om reaktionerna.

Expressen har under veckan avslöjat det aggressiva hatet mot invandrare, politiker och kvinnor på nätet.

Politiker och andra som är väletablerade i samhället har avslöjats med att skriva invandrarfientliga och sexistiska kommentarer bakom dolda alias på nätet. Hatinläggen utreds nu av polisen.

Två företrädare för Sverigedemokraterna har lämnat sina poster och åtta andra står under intern utredning i partiet. Dessutom har en kommunal chef i Landskrona omplacerats.

Lovar hembesök hos journalister

Motreaktionerna har dock inte låtit vänta på sig på de främlingsfientliga sajterna. Och en liten, men högljudd, kör gör nu sitt yttersta för att sätta agendan också i de sociala medierna - ofta med inlägg från anonyma konton.

Flera av Expressens annonsörer har mottagit mejl med krav på att de ska sluta köpa reklamplats i Expressen. Och på en av de främlingsfientliga sajterna lovas exempelvis hembesök till flera namngivna Expressen-journalister. En annan hatsajt har startat en nätinsamling för att kunna finansiera ett enskilt åtal mot Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson.

Men på fredagseftermiddagen tog sig demokratihotet även till Expressens redaktion i Göteborg, där den västsvenska editionen GT görs.

Presenterade sig med namn

Vid 13.30-tiden gick Kamil Ryba, 29, från den högerextrema organisationen "Swedish defence league" in till den reception som är gemensam med TV4 Göteborg. Kamil Ryba krävde att få prata med Thomas Mattsson eller någon ansvarig för den senaste tidens granskningar av exempelvis Avpixlat.

– Ni är kommunister som hänger ut de här personerna, sa Kamil Ryba bland annat.

Han presenterade sig med namn och berättade tydligt att han kom från Swedish defence league.

"Kommer tillbaka med kniv"

Expressens medarbetare hänvisade till pressfriheten och bad efter en stund Kamil Ryba att lämna GT-redaktionens reception.

Han la då upp tre ägg på receptionsdisken med orden: "Jag kom hit för att kasta ägg".

Efter att blivit avrådd kastade han ett ägg mot ett fönster innan han lämnade receptionen.

– Ni får anmäla mig eller göra vad ni vill. Nästa gång kastar jag inte bara ägg.

– Och fortsätter ni skriva kommer jag tillbaka. Med kniv, sa Kamil Ryba på vägen ut.

Efteråt skrev Kamil Ryba, under eget namn, på sitt Facebook- och på sitt Twitter-konto om besöket på tidningen.

Hyllades av Breivik

Den högerextrema gruppen Swedish Defence League, förkortat SDL, är den svenska falangen av English Defence League, EDL.

SDL beskriver sig själva som en grupp som står för "ett fredligt motstånd mot islamiseringen av världen". Men som Expressen tidigare avslöjat har medlemmar ur organisationen deltagit i den engelska motsvarighetens våldsamma massprotester i England.

Vid flera tillfällen har det uppstått våldsamheter i samband med grupperingens demonstrationer.

English Defence League hyllades av massmördaren Anders Behring Breivik.

Efter Expressens avslöjanden har polisens hatbrottsgrupp i Stockholm beslutat att granska kommentarerna på nätet. Även sajten Juridikfronten har gjort polisanmälningar.

Thomas Mattsson igen:

- Man ska skilja på journalistik och juridik. Publicistiska beslut handlar om bland annat nyhetsvärdering och allmänintresse, och juridiken har ett annat uppdrag. Men jag tycker att det är bra att det som Expressen blottlagt prövas rättsligt. Ett syfte med vår bevakning har ju varit att påvisa skillnaden mellan en fullt legitim politisk debatt där många självklart vill och får vara anonyma, jämfört med oacceptabla påståenden om att flyktingbarn borde dö eller försvarstal för Anders Behring Breivik. Om man tillhör de tongivande i att sprida främlingsfientlighet på nätet är ens identitet av uppenbart allmänintresse, eftersom man då är en opinionsbildare.

• Många påstår att Expressen och frilansjournalisterna i Researchgruppen skapat ett "åsiktsregister"?  

- Det är trams, men kanske just en sådan lögn som utlöser exempelvis hotet i Göteborg. Jag förstår att vissa krafter vill sprida myter, men varför skulle en nyhetsredaktion vilja sammanställa vad tusentals människor tycker? Våra medarbetare har fokuserat på den lilla, lilla grupp som är centrala i näthatandet - kom ihåg att exempelvis hets mot folkgrupp är olagligt även på Internet.

  • Men folk som vill vara anonyma har ändå röjts av Expressen?  

- Det finns cirka 55 000 användarkonton att förhålla sig till här och Expressen har avslöjat endast ett 15-tal personer, och det med samma självklarhet som vi och alla andra medier skulle försöka granska den lilla, lilla grupp som skulle vara tongivande om cirka 55 000 maskerade människor marscherade genom Stockholm med samma texter på sina plakat som det som nu står på dessa hatsajter.

"Hot mot demokratin"

För Jonas Nordling, ordförande i journalistförbundet, är händelsen på fredagen en påminnelse om hur yrkesgruppen journalister ofta blir utsatt för hot.

– Man måste förstå att om man går upp på en redaktion och hotar om att någon ska sluta skriva, så är det ett hot mot demokratin. Det är inte så man ska hantera åsiktsskillnader i ett demokratiskt samhälle, säger han och får medhåll från Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna.

– Spontant blir jag oerhört upprörd och arg. Det här gör mig ännu mer övertygad om att vi måste fortsätta granska de här fenomenen, säger hon och fortsätter:

– Det är ett väldigt långt steg från att publicera något till att fysiskt komma in på en redaktion och hota någon. Det här är ett väldigt tydligt hot.

Händelsen är polisanmäld.

– Det är viktigt att polisen tar det här på allvar, att man visar att man står upp för journalistiken, säger Jonas Nordling.

Obehaglig kampanj

Flera ledande publicister anser att den kampanj som nu drivs mot Expressen är "obehaglig".

- Det är ett solklart försök att vilja hämnas för en publicering som Expressen har gjort, som jag personligen tycker är väldigt viktig, säger Charlotta Friborg, chefredaktör för Östgöta Correspondenten.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin anser att kampanjen säger mycket om hur personer som är aktiva på hatsajterna ser på tryck- och yttrandefrihet:

- De tar ofta till argument om det fria ordet, men deras version av det fria ordet verkar vara att det måste vara anonymt och att det inte finns några ansvariga utgivare för de här sajterna. Det är en ganska konstig syn på det fria ordet, säger Helin.

Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, konstaterar man visserligen får stämma tidningar – men:

- Att hota är däremot oacceptabelt. Det bör polisen ta på största allvar, särskilt eftersom det rör sig om angrepp på en grundlagsskyddad verksamhet, säger han.

Fortsätter granska hatet

Tidningen Expressen grundades för 69 år bland annat för att motverka de nazistiska strömningarna.

Journalisterna David Baas och Christian Holmén kommer att fortsätta sin granskning av näthat och främlingsfientlighet. I fjol vann de "Guldspaden" för avslöjandet om järnrörsskandalen inom Sverigedemokraterna – ett avslöjande som även var nominerat till "Stora journalistpriset" i år.

Frida Boisen är chefredaktör på GT, Expressens västsvenska edition:

– Hot mot GT:s redaktion och våra journalister är självklart helt oacceptabelt och är i förlängningen ett hot mot demokratin och det fria ordet. Vi låter oss självklart inte skrämmas till tystnad. Arbetet på GT med vår granskande journalistik fortsätter som vanligt i dag, säger hon.