Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höga skatter minskar korruptionen

I Sverige blir det ett ramaskri när en kommunal chef tillskansat sig för mycket tegel. I andra länder kan korruption vara skillnaden mellan liv och död. Anledningen till svenskarnas låga tolerans mot mutor – det är våra höga skatter.

– Högskatteländer har låg korruption och lägre tolerans eftersom vi uppfattar att det är våra pengar det handlar om, säger Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Under åtta år har Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet,  tillsammans med en grupp forskare, studerat korruption i världen. Cirka 70 procent av jordens befolkning lever i korrupta samhällen, skriver Göteborgs-Posten som tagit del av studien. Resultatet visar också att korruption är ett mycket större problem än vad man tidigare har trott.

Inget val

Sverige är ett av världens minst korrupta länder, trots den senaste tidens många kommunala mutskandaler.

– Beloppen här i Göteborg har varit triviala ur ett internationellt perspektiv, säger Bo Rothstein.

Det är när skattepengarna rullar som reaktionerna blir störst.

– Man kan jämföra med Skandiaaffären, som inte upprörde folk så mycket. Det var aktieägarnas pengar det handlade om. Men att köpa två Toblerone för skattebetalarnas pengar, det går inte.

En vanlig uppfattning bland både politiker och allmänhet är att korruption är ett kulturellt och etiskt problem. Men så är inte fallet.

– Människor i djupt korrupta länder har inte en annan moralisk uppfattning om korruption än vad vi har. Korruptionen beror ofta på att man inte ser att man har ett annat val, enligt Bo Rothstein.

– Man gör det eftersom alla andra också gör det. Det är meningslöst att vara den ende hederlige polisen i en mexikansk polisstyrka.

Ger sockerpiller

Korruptionens konsekvenser kan bli fatala.

– Tre av fyra barn i Tanzania som dör av diarrérelaterade sjukdomar har tagits av sina föräldrar till en modernt utrustad hälsovårdsklinik. Varför dör de? Därför att antingen är personalen inte där, för de jobbar svart vid sidan av, eller så har de sålt den verkningsfulla medicinen på svarta marknaden och ger barnen sockerpiller, säger Bo Rothstein.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!