Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög chef i P-bolagshärvan får gå – för 1,6 miljoner kronor

Nu får ytterligare en av de höga cheferna i Parkeringsbolaget i Göteborg fallskärm från sitt chefsjobb.
Foto: GT

För två veckor sedan sparkades Parkeringsbolagets vd Maria Stenström med en fallskärm värd över tre miljoner kronor.

Nu kan GT avslöja att en hög chef inom Parkeringsbolaget går samma väg i skandalens spår. 

Enligt en överenskommelse köps han nu ut från bolaget – för 1,6 miljoner kronor. 

Samtidigt fortsätter utredningen mot honom och Maria Stenström.

– Det fanns inga förutsättningar att ha honom fortsatt anställd i bolaget, säger Parkeringsbolagets tillförordnade vd Christer Svärd. 

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Det har nu gått över två månader sedan kommunala Parkeringsbolagets styrelse i Göteborg arbetsbefriade bolagets vd och en annan hög chef inom organisationen.

Bakgrunden var ett anonymt tips om bland annat vänskapliga kontakter till tre konsulter som anlitats för mångmiljonbelopp inom bolaget. 

GT:s fortsatta granskning har sedan visat på en mängd missförhållanden inom bolaget, bland annat har vi avslöjat privata möten under fjällsemestrar, seglingstävlingar och vinträffar i skärgårdsidyllen hemma hos en av konsulterna.

Den 27 november fick Maria Stenström sparken, med två årslöner i fallskärm till en kostnad för bolaget på mer än tre miljoner kronor.

Fallskärm för 1,6 miljoner kronor

Nu köps även hennes nära medarbetare, den höge chefen, ut från bolaget. Han har till skillnad från Maria Stenström ett vanligt anställningsavtal men efter förhandlingar de senaste veckorna får han nu gå med 15 månadslöner. Det innebär en total kostnad för bolaget, med skatter och avgifter inräknade, på lite mer än 1,6 miljoner kronor. 

– Jag vill ha en nystart på den här avdelningen, säger Parkeringsbolagets tillförordnade vd Christer Svärd om beslutet och syftar på den avdelning som chefen lett under flera år.

Maria Stenström har hela tiden nekat till att ha gjort något fel. Foto: LENNART REHNMAN

– Det har varit en enorm turbulens på Parkeringsbolaget här under hösten och jag har kommit in här som tillförordnad vd och försökt ordna med de processer som jag tycker man bör ha ordning på för att driva ett parkeringsbolag.

Christer Svärd nämner särskilt öppenhetsfrågor och efterföljden av rutiner kring bland annat godkännande av fakturor.

Vinmöte med konsulten i västkustidyll

Den nu aktuelle höge chefen har attesterat, godkänt, merparten av de köp från konsulter som nu utreds av revisionsbyrån KPMG. Det är bland annat han som godkänt fakturor för miljonbelopp som den amerikanska stjärncoachen Maria Nemeth skickat bolaget, där hon uppges ha arbetat 1079 timmar under en 18-månadersperiod trots att hon under samma tid bara varit i Sverige vid tre tillfällen. 1079 timmar motsvarar sex och en halv månads heltidsarbete.

Spåren i sociala medier sopades igen från chefens privata mötet med miljonkonsulten i Parkeringsbolaget.Foto: GT

Några dagar efter att den höge chefen arbetsbefriades tillsammans med vd Maria Stenström kunde GT avslöja att känsliga bilder började ”försvinna” från chefens konton i sociala medier. Bland annat privata bilder från chefens möte med en av de ifrågasatta konsulterna vid dennes sommarstuga den 25 juli i år. 

På en av bilderna log chefen in i mobilkameran. Solglasögonen var på och i bakgrunden syntes inloppet till ett pittoreskt bohuslänskt fiskeläge och bakhuvudet på konsulten då denne styrde motorbåten de färdades i.

En väninna till toppchefen höll i mobiltelefonen och publicerade sedan bilden tillsammans med flera andra foton från besöket. Bilder på en tallrik med blåmusslor, en havets wallenbergerare och ett glas vitt vin – och det bohuslänska kustlandskapet.

I anslutning till bilderna skrev hon:

”Njutit av vår vackra skärgård idag med gott sällskap”, följt av bland annat en segelbåt och ett glas vin - och uppgiften om att de nyss besökt ett litet bohuslänskt fiskeläge där konsulten har tillgång till en sommarstuga.

Samtidigt kunde GT berätta att den höge chefen sedan 2016 godkänt fakturor med samma konsult värda 7,5 miljoner kronor.

Inga förutsättningar att vara kvar

– Bedömningen från mig var att det fanns inga förutsättningar att ha honom fortsatt anställd i bolaget, därför gjorde vi en överenskommelse, säger Christer Svärd. 

Han menar att kostnaderna inte är stora i sammanhanget, särskilt med tanke på att chefen redan är arbetsbefriad med lön och att en process kan ge ytterligare kostnader för jurister.

– Det är ganska lite pengar jämfört med en nystart i Parkeringsbolaget. Jag tycker att det är ett klokt beslut, säger Christer Svärd.
Han utesluter inte att bolaget kan återkomma med krav mot chefen om det skulle framkomma uppgifter under utredningen som pekar åt att bolaget har den möjligheten.

Enligt överenskommelse ska avgångsvederlaget samordnas med eventuella nya inkomster som chefen får under de 15 månader det betalas ut. Samma villkor har Maria Stenström enligt hennes avtal. 

GT har sedan början av oktober sökt chefen. 

 

GT har tidigare avslöjat P-bolagets lyxiga konferens – som ordnades av en PR-byrå, och där friidrottsstjärnan Erica Johansson hyrdes in.