Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hög brottslighet på dyraste adresserna

Paradgatan Kungsportsavenyn är en av de platser i Göteborg som det är dyrast att på bo. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Färsk statistik visar att Avenyn toppar statistiken när det kommer till antal anmälda brott. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Paradgatan Kungsportsavenyn är en av de platser i Göteborg som det är dyrast att på bo.

Men färsk statistik från polisen visar att den exklusiva adressen också toppar listan över flest anmälda brott i staden.

– Det beror givetvis på det centrala läget och den status som finns i att bo i stora fina gamla lägenheter. Vidare berör troligtvis inte brottsligheten de som bor där då detta till stor del sker tidigt på morgonen, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert på Handelshögskolan till GP. 

Mellan januari och mars i år anmäldes 230 brott till polisen från nöjesstråket Kungsportsavenyn i Göteborg, visar färsk statistik från polisen.

Trots att uppgifterna i sig inte är nya, med återkommande anmälningar om stölder, våldsbrott och skadegörelse har Avenyn fortsatt en av stadens högsta snittpris för bostäder – strax över 60 000 kronor per kvadratmeter, enligt den senaste mätningen från bostadssajten Booli.

Eva Ossiansson är varumärkesexpert på Handelshögskolan i Göteborg. För GP berättar hon inte är förvånad över att det ser ut som det gör.

Läget är viktigt, menar hon.

– Det beror givetvis på det centrala läget och den status som finns i att bo i stora fina gamla lägenheter. Vidare berör troligtvis inte brottsligheten de som bor där då detta till stor del sker tidigt på morgonen, säger Eva Ossiansson till tidningen.

Priserna påverkas till viss del av brott

Men det betyder inte att brottslighet inte kan påverka snittpriset i ett bostadsområde.

Enligt studier som utförts av KTH så har särskilt inbrott en påverkan på priserna.

Deras mätning visar att priserna i vissa utvalda områden där gått ner med två procent, däremot så var effekten av annan typ av brottslighet så som vandalism mindre än vad man räknat med.

Utöver adresserna kring Kungsportsavenyn finns det andra gator som sticker ut när det kommer till bostadspriser.

En sådan är Blidvädersgatan vid Vårväderstorget i Biskopsgården.

Där ligger snittpriset per kvadratmeter på runt 25 000 kronor. 

Färre anmälda brott i Biskopsgården

Antalet brottsanmälningar är dock betydligt lägre där än kring Kungsportsavenyn – 61 kontra 230.

Efter dödsskjutningen på Vår Krog och Bar som ägde rum 2015 bestämde sig Eva Ossiansson för att studera hur områdets varumärke präglats av dådet.

– Kriminaliteten har inte enbart påverkat privatpersonernas upplevda trygghet, det har också gjort att näringsidkarna har fått det allt tuffare. Det finns exempel på restaurangägare som velat utveckla sin verksamhet vid Vårväderstorget, men inte kunnat hitta ordningsvakter som vill vakta entrén. Det medför förstås stora problem, säger Ossiansson till GP.

Ossiansson menar att det minskande utbudet påverkar hur attraktivt området är, något som i sin tur påverkar och får konsekvenser för bostadspriserna. Att Biskopsgården som område består av en större andel socioekonomiskt svaga grupper än centrala Göteborg, stärker också den negativa trenden.