Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12-åriga Alvas fina gest – för andra hjärtsjuka barn

Alva Fredman, 12, har sålt armband och använt förtjänsten till att köpa och skänka leksaker till Östra sjukhuset i Göteborg,
Foto: Privat
Alva Fredman har själv inhandlat de leksaker som hon sedan skänkt.
Foto: Privat

Hjärtsjuka Alva Fredman, 12, är en riktig hjälte.

Hon säljer armband - och för vinsten köper hon leksaker som hon skänker till sjukhuset så att andra sjuka barn får leka med dem.

– Jag har köpt olika presenter till barn olika åldrar, säger hon. 

Alva Fredman i Lerum föddes med en hjärtsjukdom. Fem veckor gammal upptäcktes problemet. Hon saknade höger kammare i hjärtat. 

Två dagar senare genomfördes en första operation på Östra sjukhuset i Göteborg. Totalt har hon opererats åtta gånger, varav tre var större operationer.


LÄS MER: Hjärtsjuka Clara ser snö för första gången - lyckan är total


Vid ett besök på sjukhuset för några år sedan fick hon efter behandlingen välja en present ur en låda. Men hon var inte nöjd med urvalet.

– Jag tyckte att det inte var så bra grejer i lådan. De var inte så stora. Då kom jag på att jag kunde göra en insamling så att de kunde få bättre presenter här på avdelningen, berättar hon.

Hon började måla tavlor och göra armband med texten "Allt är möjligt", som hon sålde till släkt och vänner. 

– Att vi skrev "Allt är möjligt" är för att vi tycker att det är möjligt att laga ett hjärta, förklarar hon.

Alva Fredman är själv hjärtsjuk sedan födseln. Nu vill hon att andra sjuka barn på Östra sjukhuset i Göteborg ska få ta del av de leksaker hon skänker dit.
Foto: Privat

Men efterfrågan visade sig vara större än så, speciellt på armbanden. Hon koncentrerade sig på dem - och försäljningen rusade i höjden.

Skänkt leksaker till Östra sjukhuset

På tre år har hon nu sammanlagt sålt för 130 000 kronor - och allt eftersom pengarna har kommit in har och åkt till Ullared och handlat leksaker.

– Jag har köpt olika presenter till olika åldrar. För små barn har jag köpt gossedjur. För de minsta har jag köpt skallror. För äldre barn har jag köpt Ipads, lego och målardockor, berättar hon.

Leksakerna har hon skänkt till den avdelning på Östra sjukhuset där hon själv varit patient - till barnen och personalens sto ra glädje.

Trots sin sjukdom försöker Alva Fredman att leva ett normalt liv.

– Man ska ha två kammare, men jag har bara en. Det gör att jag blir väldigt trött. På vissa saker i idrotten i skolan kan jag inte vara med, säger hon. 

Men hon måste ta mycket medicin. På morgonen tar hon sex piller, på kvällen tar hon ytterligare tre.

Dessutom måste hon ofta åka till sjukhuset för att ta sprutor eller ett prov.

– Det är ganska jobbigt, säger hon.


LÄS MER: Hjärtsjuke Osman, 5, tar juryn med storm


Trots sin tuffa tillvaro med medicinering och ständiga sjukhusbesök, sprudlar Alva Fredman av glädje och energi. Hon drömmer om en framtid inom teater- och filmbranschen.

– Jag vill bli skådespelare och producent när jag blir stor, säger hon.