Jens Ohlson med hundhjälten. Foto: PolisenJens Ohlson med hundhjälten. Foto: Polisen
Jens Ohlson med hundhjälten. Foto: Polisen
Här har vi den fyrbenta legenden. Foto: PolisenHär har vi den fyrbenta legenden. Foto: Polisen
Här har vi den fyrbenta legenden. Foto: Polisen

Hjältehunden Feffen spårade brottslingar

Publicerad

Här har du en sann hjälte – på fyra ben.

Polishunden Feffen såg nämligen till att ta fast tre tjuvar i skarpt läge.

– Hunden bet tag i jackärmen, då sprang jag i kapp, säger Jens Ohlson, polis i Lidköping.

Det var på natten till måndag som schäfern Feffen, 6, gjorde underverk för poliserna i Lidköping.

En granne larmade om ett pågående inbrott i Lavad, söder om Lidköping, efter att ha sett ficklampor i grannhusets trädgård och en okänd bil.

Polisen Jens Ohlson var först på plats tillsammans med sin hund Feffen. De började springa efter 4-6 personer som de hann se på platsen. Efter att personerna inte stannade på anrop skickade Jens Ohlson sin hund efter dem för att spåra personerna som hann fullborda stölden. Men hunden vände snabbt tillbaka till sin husse.

– Det var något som inte stämde, säger Jens Ohlson, husse och polis i Lidköping.

"Sparkade lite mot Feffen"

När han kom längre fram såg han att det var en bäck i vägen, vilket Feffen inte är något fan av.

– Han kände inte igen situationen. Vi har inte tränat att han ska springa över vatten. Vi tränar när det är torr mark, så jag tror att han inte kände igen situationen.

De flesta av personerna hade kommit över bäcken, men två av de misstänkta syntes på andra sidan bäcken. Då hoppade Jens själv i vattnet, och fick med sig hunden.

– Jag tog med mig hunden till andra sidan av bäcken. Hunden bet tag i jackärmen, då sprang jag i kapp. Sen såg jag en till person längre fram, som Feffen sprang efter. Men den personen sparkade lite mot hunden, så då bet hunden i låret och då sattes han fast.

"Har varit med om mycket"

Vad som sker sedan är att vår fyrbente hjälte nosade reda på en tredje misstänkt.

Till sommaren fyller Feffen 6 år och sedan han var två år gammal har han tränats som polishund. Jens Ohlson berättar att det är vanligt att våra fyrbenta vänner hjälper till att få tag på tjuvar i skarpa lägen - men att det naturligtvis beror på hur snabbt man kan vara på plats.

– Han har varit med om mycket, säger Jens Ohlson och berättar om flera tillfällen då Feffen ställt upp för att få tag på misstänkte människor.

Feffen, är med andra ord en sann hjälte som hjälpte till att fånga in tjuvarna.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER