Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hjältehunden Enzo har dött – hyllas av polisen

Polishunden Enzo blev 11 år. Foto: Privat

Schäfern Enzo jobbade i polisens tjänst i nio år.

Han hittade narkotika och vapen, fångade tjuvar och letade upp försvunna personer.

– Vi räddade liv tillsammans, berättar hundföraren Peter vid hundförargruppen i Borås.

Nu har Enzo fått somna in efter att ha drabbats av tumörer – och han hedras med en hyllningsfilm på Youtube.

GT har tidigare skrivit om polishunden Enzo, bland annat efter att han hjälpt till att ta fast en misstänkt tjuv. På polisens Facebook-sida fick han då beröm av sina tvåbenta kolleger:

”En erfaren kollega med nosen på skaft”.

Men nu blir det inga fler hjälteinsatser för Enzo.

– För tre veckor sedan var vi på en årlig hälsokontroll på Blå stjärnan. Veterinären tyckte att det var något som inte stämde och vi fick komma tillbaka för ultraljud. Det visade sig att han hade fullt av tumörer i mjälten, berättar Enzos husse och kollega Peter vid polisens hundförargrupp i Borås.

Enzo arbetade för polisen i nio år och spårade upp tjuvar och försvunna personer, letade narkotika och vapen. Foto: Privat

Fick somna in

I torsdags fick Enzo somna in, elva år gammal. Han var i tjänst ända in i det sista förklarar Peter, som hade hand om Enzo i drygt nio år.

Nu hyllas trotjänaren i en fin film på Youtube, ”Goodbye Enzo”. Det är Peters styvdotter Johanna Ottosson som gjort filmen.

– Jag hämtade Enzo när han var 1 1/2 år, och från två års ålder arbetade han för polisen. Det är fler år än vad man kan begära. Inte många hundar klarar det, säger Peter och fortsätter:

– Enzo har bott hemma hos mig och familjen och vi arbetade ihop dygnet runt. Så det är en stor tomhet och sorg. Här har jag haft en kollega och tjänstehund som backat upp mig i alla lägen. Man blir oerhört tajt med hunden. Vi har ofta åkt ut ensamma. Han har varit min livlina i verksamheten, konstaterar Peter.

Polishunden Enzo hyllas efter sin död i en film på Youtube, gjord av hundföraren Peters styvdotter Johanna Ottosson. Foto: Privat

En ovanligt kompetent polishund

Han beskriver Enzo som en ovanligt kompetent hund som klarade de flesta situationer:

–  Han har spårat upp personer och hittat narkotika, både små och stora partier. Han har hittat vapen på brottsplatser och varit med på kommenderingar vid fotbollsmatcher och demonstrationer.

De starkaste minnena av Enzo har Peter från de tillfällen där det handlat om liv och död:

– När vi hittat personer som försvunnit. Folk som varit deprimerade eller gått vilse och hållit på att frysa ihjäl. Vi har plockat ut både barn och gamla från skogen. Enzo var oerhört arbetsvillig och backade aldrig. Livet var en fest för honom. Allt var roligt.

https://www.youtube.com/watch?v=c2yZkuZm7o4&feature=youtu.be