MÖRDAD? Annie Börjesson, 30, från Tibro hittades död på en strand i skotska Prestwick.
MÖRDAD? Annie Börjesson, 30, från Tibro hittades död på en strand i skotska Prestwick.

"Hjälp oss hitta Annies mördare"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Annie Börjesson, 30, från Tibro hittades död på en strand i Skottland.
Självmord - kom den lokala polisen fram till.
Men mamman Guje Börjesson är övertygad om att dottern bragts om livet.
Guje Börjesson från Tibro har gått ut i flera stora dagstidningar i Skottland och vädjat om hjälp att bringa klarhet i Annies mystiska död. - Myndigheterna här hävdar att hon dränkte sig själv, men vi tror inte det. Vi måste undersöka fallet själva eftersom polisen inte gör nåt, säger Guje Börjesson till GT. Tills man fått svar på sina frågor tänker familjen inte begrava kroppen som förvaras hemma Sverige.

Platsen där kroppen hittades

- Vi vill inte släppa kroppen förrän alla tester som kan visa hur hon dog har gjorts. Ett år efter dotterns död besöker Guje Börjesson nu platsen där kroppen hittades - på en strand i Prestwick några mil söder om Glasgow. Annie Börjesson hade haft ett praktikantjobb på ett whiskymuseum i Edinburgh. Samma dag som hittades död skulle hon ha tagit en Ryan Air-flight från Prestwick till Sverige. Spåren efter henne slutar på filmen från en övervakningskamera i Prestwick. Den är daterad den 3 december klockan 16.05 Mamman Guje Börjesson får inte ihop det: - Varför skulle hon resa till Prestwick bara för att sitt liv? Enligt familjen talar mycket för att någon mördade Annie den 3 december 2005:

Håret hade kapats

 • Blånader och märken på huvudet, armarna och överkroppen.
 • Vid identifieringen av kroppen upptäckte de anhöriga att hennes midjelånga blonda hår kapats av.
 • Annie var utåtriktad och positiv, visade inga tecken på självmordsbenägenhet.
 • I ett sista e-mejl, till en rugbystjärna hon var bekant med, verkade allt helt normalt.
 • I resväskan som hittades intill kroppen låg bland annat två böcker som Annie planerat att återlämna till biblioteket i Skövde vid hemresan.
 • Hon hade betalat en månadshyra i förskott. Guje Börjesson efterlyser vittnen som såg Annie under hennes sista dag i livet. Hon erbjuder också belöning för avgörande tips - familjens Harley-Davidson-mc, värd över 100 000 kronor.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till GTs startsida

  Mest läst i dag

  VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER