Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hjälp oss att hitta Lennarts mördare"

MÖRDADES I SITT HEM. Fembarnspappan Lennart Hall, 56, hittades mördad i sin lägenhet på Vetekornsgatan i Mölndal i mitten av juni. Där hade han legat sedan april. Nu vädjar polisen om tips och vill bland annat veta när folk ­senast sett Lennart i livet.
Foto: Ylwa Yngvesson

Fembarnspappan Lennart Halls döda kropp hittades i lägenheten på Vetekornsgatan i juni, men ingen har sett honom sedan april.

Mördarna har två månaders försprång.

Nu vädjar polisen om tips, och utredarna har en tuff uppgift framför sig.

- Tiden är oerhört betydelsefull i en mordutredning, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Den 12 juni hittades Lennart Hall, 56, död i sin bostad på Vetekornsgatan i Mölndal. Då hade det gått två månader sedan han blev mördad.

- Undersökning som är gjord, tillsammans med ytterligare förhör, är det som gör att vi misstänker mord, säger kriminalkommissarie Anders Sandholm.

Vilka tekniska fynd polisen gjort vill han inte säga.

- Jag går aldrig ut med information som berör spanings­ärenden. Den information vi får, det vi får behåller vi för oss själva, säger Anders Sandholm.

Att Lennart Hall varit död så länge som två månader för­svårar visserligen polisens arbete, men är inte avgörande.

- Att mördaren fått två månaders försprång betyder inte att polisen står för en omöjlig uppgift, säger kriminologen Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet.

Lämnar oftast spår

Nyckeln är att hitta spår.

- Mord är ju nästan alltid ett brott av fysisk karaktär där mördaren ofta lämnar spår av olika tekniska karaktär efter sig. Kanske både på offret och på och i anslutning till brottsplatsen. Finns det sådant kvar i lägenheten borde det inte vara omöjligt att få fast en gärningsman, säger Jerzy Sarnecki.

Värst är givetvis om mördaren hunnit städa undan, röja bort bevis från brottsplatsen.

Är det då dessutom en ensam gärningsman står polisen inför en mycket svår uppgift.

Ännu svårare är det om mördaren inte finns i polisens DNA-register.

- Det finns dock fall i den svenska kriminalhistorien där man lyckats lösa mord där liket legat betydligt längre än två månader, säger Jerzy Sarnecki.

Och polisen fortsättar att vädja om tips. De vill bland annat veta mer om Lennart Hall, och när han senast sågs i livet. Under gårdagen lade polisen upp en bild på mannen på sin hemsida, och lappar har satts upp i mannens bostads­område.