Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjalmar, 12, räddade livet på sin lillebror

Hjalmar Arvevik, 12 år, räddade livet på sin lillebror i somras.Foto: Privat
Camilla Arvevik med sönerna Hjalmar, 12 och Ludwig, 8.Foto: PRIVAT

Tolvårige Hjalmar Arvevik från Borås räddade troligen livet på sin lillebror Ludwig i somras.

Detta sedan en stor våg överraskat bröderna under en kort men dramatisk simtur.

– Jag märkte att Ludwig fick panik och hamnade under vattnet, men jag fick tag i honom snabbt. Det enda jag tänkte på var att hålla hans huvud över ytan tills vi fick hjälp, berättar Hjalmar. 

Det är Borås Tidning som utsett Hjalmar till ”Årets vardagshjälte”.

Anledningen är att han under några dramatiska sekunder räddade lillebror Ludwig, åtta år, som drabbades av panik i samband med ett bad i juni.

Mamma Camilla berättar att man åkt från hemmet i Sjömarken i Borås till Landvettersjön i Härryda kommun för att bada.

– Det är en lång brygga ut i sjön och en bit utanför den finns en flytbrygga med ett hopptorn. Pojkarna sprang ut på bryggan och jag gick en bit efter men jag hade kläder på mig.

Översköljd av våg

Det var en blåsig junidag. Båda pojkarna kan simma och det var bara en kort bit ut till hopptornet dit pojkarna simmat förut.

– Men jag hade ändå koll på dem på avstånd. Jag såg att det kom en stor våg, berättar Camilla.

Camilla, Hjalmar och Ludwig Arvevik.Foto: PRIVAT
Bröderna Ludwig och Hjalmar Arvevik.Foto: PRIVAT

Hjalmar simmade först av pojkarna.

– Jag lyckades simma över vågen men när jag vände mig om märkte jag att Ludwig började fäkta med armarna. Han hade panik, berättar storebror.

Hjalmar fick dock snabbt tag i Ludwig som översköljts av vågen.

– Jag fick tag i honom under armarna och tänkte bara att jag måste ha hans huvud ovanför ytan. Egentligen gjorde jag fel för jag har ju lärt mig livräddning, man ska försöka få personen att flyta på rygg.

– Men jag hade också panik och tänkte inte så långt.

Stolt över båda pojkarna

Camilla hade sett dramat på avstånd, rusat ut på bryggan och slängt sig i mot pojkarna. Efter några sekunder som för pojkarna kändes betydligt längre kunde hon hjälpa Hjalmar att ta in lillebror till flytbryggan med hopptornet.

– Ludwig hostade upp vatten och var lite medtagen, men hämtade sig efter en stund och blev inte skadad.

Händelsen var förpassad familjens arkiv för livets skola innan Camilla vid frukostbordet såg att lokaltidningen BT efterlyste vardagshjältar. Efter att ha diskuterat med sina pojkar skickade hon in berättelsen och nyligen utsågs Hjalmar till Årets vardagshjälte.

– Det är klart att det känns väldigt hedrande, berättar han.

– Jag är alltid stolt över båda mina pojkar, men efter en sån här händelse är jag det extra mycket. Ludwig för att så tydligt kunde visa att han var i fara och Hjalmar för att ingrep så snabbt, säger mamma Camilla.