Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hittade hål i dotterns skalle – vägrades hjälp

ANMÄLER HäNDELSEN. Joakim Lamotte här med dottern Simone i famnen. Han tycker inte vårdcentralen i Lindome gjorde rätt när dottern blev hemskickad, och har gjort en IVO-anmälan. Foto: PRIVAT

GÖTEBORG. Han kände ett hålrum på sin dotters skallben och sökte läkarvård. Men på vårdcentralen fick Joakim Lamotte, 35, ingen hjälp. Två veckor senare kom beskedet: Det var en spricka som hade kunnat ge allvarliga konsekvenser.

Nu gör Uppdrag granskning-profilen en anmälan.

Det var i slutet av januari som Joakim Lamotte gjorde en obehaglig upptäckt på sin tio månader gamla dotter, Simone Lamotte.

En konstig bula som inte ville försvinna och som, när han drog med handen över huvudet, kändes som ett hålrum i skallbenet.

- Det känns rent ut sagt jäkligt äckligt och tankarna far runt i mitt huvud. Vad är det för fel på min dotter? skriver han på sin blogg.

Uppmanades att åka hem

Han sökte hjälp på Lindome vårdcentral. Där fick Joakim Lamotte, 35, beskedet från två allmänläkare att det inte var någon fara med dottern.

De skulle åka hem och inte oroa sig.

Men Joakim Lamotte, till vardags journalist med uppdrag på tv-programmet Uppdrag granskning, gav sig inte. Till slut fick dottern Simone komma till en barnläkare på en annan vårdcentral i Göteborg.

Där var beskedet tydligt: Åk till Östra sjukhuset för att akutröntgas.

- När vi sitter där i väntrummet, min dotter och jag, kommer kallsvettningarna. Alla möjliga scenarier passerar förbi: allvarlig hjärnskada, framtida men, och allt jäkelskap man kan tänka sig.

Hittade en spricka

Och röntgenplåtarna visade att Simone hade en spricka på huvudet.

Troligtvis har skadan uppstått när dottern ramlade ur sina föräldrars säng för ett par veckor sedan.

- Det var ingen blödning, så hon mår bra i dag och det kommer läka fint, men det kunde ha gett stora problem, säger Joakim Lamotte till GT.

Har blivit ett ärende

Han har anmält Lindome vårdcentral till IVO (inspektionen för vård och omsorg) som har gjort ett ärende av händelsen.

Ett inlägg på hans blogg om den obehagliga upplevelsen har blivit läst av cirka 50 000 personer. Och det är många som reagerat kraftfullt.

- Många har känt igen sig. Det här skapar dåligt förtroende, säger Joakim Lamotte och skickar en uppmaning via bloggen till andra föräldrar:

- Mitt råd är att aldrig, till fullo, lita på en allmänläkare på en vårdcentral. Lita i stället på din magkänsla när det gäller ditt barn, och tjata tjata tjata!

Lisbeth Bertilsson är vårdcentralchef på Lindome vårdcentral. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men tycker att det är olyckligt om patienter känner ett sviktat förtroende för vården.

- Det är tråkigt att patienter känner så. Det är klart att patienter ska känna sig trygga hos oss, det är vårt mål, säger hon.

Jobbar åt SVT

Ålder: 35 år.

Bor: I Lindome.

Familj: Frun Sofia och två barn.

Yrke: Frilansjournalist

Senaste projekt: "Uppdrag granskning", "Fittstim - min kamp", "Debatt i SVT".

SÅ GÅR DU TILLVÄGA FÖR ATT ANMÄLA VÅRDEN

1 Ta kontakt med personen som du känner dig felbehandlad av.

2 Om inte mötet leder till något: Ta kontakt med ledningen på vårdcentralen eller kliniken.

3 Har ett allvarligt fel begåtts, anmäl till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Sök hjälp hos patientnämnden om du behöver rådgivning.

4 Blir det ett ärende utreder IVO händelsen med egna experter och jurister. De kan sedan göra ett uttalande och kan gå vidare till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd).

5 Sök ekonomisk ersättning genom Patientförsäkringen om du drabbats av en skada. Drygt 40 procent av alla anmälda fall får ersättning.

Källa: Tv-läkaren Björn "Arga doktorn" Bragée.