Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hit leder polisens nya spår i Vårgårdamordet

Den unga kvinnan hittades ihjälslagen, med kraftigt våld mot huvudet och kroppen, i före detta pojkvännens lägenhet i Vårgårda.
Foto: Patrik Skoglöw
Polisen misstänker att mordet inträffade någon gång under onsdagskvällen.
Foto: Patrik Skoglöw

Den unga kvinnan hittades ihjälslagen, med kraftigt våld mot huvudet och kroppen, i före detta pojkvännens lägenhet i Vårgårda.

Nu jagas mannen över hela Europa för mordet.

Ett av polisens spår leder till Bryssel. Men den misstänkte mördarens slutdestination är okänd.

Under fredagseftermiddagen häktades mannen i sin frånvaro för mordet på sin före detta flickvän i Vårgårda.

Med häktningsbeslutet i hamn kan nu åklagaren efterlysa honom internationellt.

– Det är planen, säger chefsåklagare Lena Medelius, som räknar med att en så kallad europeisk arresteringsorder kommer skickas ut till övriga länder i det europeiska polissamarbetet inom kort.

Den mordmisstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, har släktingar i ett annat mellaneuropeiskt land och han kunde tidigt under fredagen spåras till Bryssel. Det berättar Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid gruppen för grova brott.

– Vi känner oss ganska säkra på att han nu lämnat landet, och Bryssel har nämnts, säger han.

Tidigare utredd för våldsbrott

Polisen misstänker att mordet inträffade någon gång under onsdagskvällen. Den unga kvinnan hittades död vid lunchtid dagen därpå efter att oroliga släktingar och vänner sökt henne på olika platser i Vårgårda.

Kvinnan hade kraftiga skador från så kallat yttre våld, mot kroppen och huvudet. Misstankarna riktades tidigt mot den före detta pojkvännen som redan två timmar efter att kroppen hittats anhölls i sin frånvaro misstänkt för mord.

Den misstänkte mördaren är tidigare utredd för våldsbrott. I ett fall rörde det sig om ett slagsmål på en restaurang där mannen omhändertogs av polisen för fylleri. Väl på polisstationen ska mannen ha blivit våldsam mot flera av polismännen och han dömdes senare för våldsamt motstånd.

"Vet inte om jag kan bo kvar"

Nyligen utreddes han också för att ha utsatt en närståendes minderåriga barn för misshandel, men en oenig tingsrätt valde den gången att hellre fria än fälla.

Adressen där mordet ska ha skett var inte heller okänd för polisen sedan tidigare. De har minst vid ett tidigare tillfälle besökt adressen i en utredning rörande våldsbrott.

– Det känns väldigt obehagligt. Jag vet inte om jag kan bo kvar, man kommer ju alltid tänka på detta när man kommer hem, säger Ingalill Nyberg-Ryhnell som bor i närheten.

"Hörde ingenting"

Hon berättar att hon själv inte hörde någonting annorlunda på onsdagskvällen då polisen tror att kvinnan ska ha mördats.

– Jag tittade på tv och var väldigt trött. Jag hörde ingenting men det är ofta hög musik från den lägenheten, säger hon.

Den misstänkte mördarens advokat Marie Abrahamsson uppger att hon inte träffat sin klient och hon kunde därför inte heller uppge hans inställning under gårdagens häktningsförhandling.

– Jag kan inte säga mer än så, förhandlingen skedde bakom stängda dörrar, säger Marie Abrahamsson.

Fakta: Europeisk arresteringsorder

Kan bara användas för allvarligare brott med minst ett års fängelse i straffskalan och åklagaren måste ha en god bevisning, som räcker till en misstanke på så kallade sannolika skäl.

Först efter att den misstänkta personen häktats kan åklagaren gå vidare med en arresteringsorder.

Arresteringsorden skickas till IPO (enheten för internationellt polissamarbete vid Rikskriminalpolisen) för efterlysning i SIS (Schengen Information System) och Interpol.

Är den efterlystes vistelseort känd kan arresteringsorden skickas direkt till det aktuella landets polis- eller åklagarmyndighet.

Det är åklagaren i Sverige som ansvarar för transporten av en gripen tillbaka till landet.