Historiskt lång debatt gav historiskt beslut

Det blev ett historiskt ja till folkomröstning efter torsdagens fyra timmar långa debatt i kommunfullmäktige.
Foto: Robin Aron Olsson

Det blev en historiskt lång debatt i kommunfullmäktige. Fem timmar lång.

Sedan kom beskedet:

Det blir folkomröstning om trängselskatten.

Kommunstyrelsens förslag var att folkinitiativet gällande trängselskatt skulle avslås. För att det inte skulle bli folkomröstning krävdes 54 nej. Och i slutändan blev det ett historiskt ja till folkomröstning.

Men det var en lång väg dit. Närmare bestämt fem timmar. Om inte argumenten var välkända innan mötet – så är de det med all sannolikhet efteråt.

Västpaktet hängde på utgången

Socialdemokraternas Anneli Hulthén drog gång på gång upp att beslutet om trängselskatt redan är fattat och att hela det västsvenska paketet hänger på det.

- Många av oss som i dag röstar på ett annat sätt var med då det beslutet fattades 2009. Vi vet inte vilka som styr i framtiden. Men den kvällen tog vi beslutet. Jag står fast vid det och det gör mitt parti också, sa Anneli Hulthén.

"De fick stöd av GT"

Hulthéns partikamrat Anna Johansson gick ännu längre i sin retorik. Hon menade att det är oansvarigt av politiker att låta frågan gå till folkomröstning.

- Det är orimligt att gå till omröstning när vi inte vet vad som händer om nejsidan vinner omröstningen. Det måste man veta innan man röstar och det är omöjligt att svara på den frågan, sa hon.

Moderaterna bestämde sig sent för att ge sitt stöd för folkomröstning. Och Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård blev gång på gång hårt ansatt från vänstersidan.

- De fick stöd av GT. Men en sådan här debatt skapas inte av en kvällstidning, Det finns ett starkt argument för omröstning när så många röstberättigade vill ha det så, sa Ransgård.

Rösterna räckte

Debatten upprepades gång på gång. Moderaterna förklarade att man kan vara för både folkomröstning och det västsvenska paketet. Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tyckte å sin sida att paketet inte går att genomföra utan trängselskatten och att beslutet sedan länge var fattat.

Moderaterna tillsammans med Vägvalet, Sverigedemokraterna och två politiska vildar gav 28 röster som sa nej till kommunstyrelsens förslag.

Det räckte för att folkomröstningen skulle bli en verklighet.