Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska ögonblicket: I dag invigs Hisingsbron

På söndagseftermiddagen var alltså bron redo att tas i bruk, men någon storslagen ceremoni var det inte på grund av pandemin. Men trots allt blev det både bandklippning och trumpetfanfar.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hisingsbron.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

I dag öppnar Hisingsbron för trafik – men det blir inte under pompa och ståt som brukligt vid broinvigningar.

På grund av pandemin är öppningen ”hemlig” – men den sker under eftermiddagen.

– Det blir ingen ceremoni på plats. Vi kommer att inviga bron hela sommaren kan man säga. Alla som tar sig över bron kommer att mötas av en överraskning, säger Christer Niland vid trafikkontoret.

Någon gång under söndagseftermiddagen kommer lyftspannet att sänkas ner från öppet läge så att bilar, bussar, cyklister och gångtrafikanter kan ta sig över den nya bron.

– Det är själva invigningen. Och den kommer att filmas och läggas ut på nätet. Ett antal bilar kommer att vara förtrupp och köra över bron, säger Christer Niland, avdelningschef för stora projekt vid trafikkontoret.

Den exakta tidpunkten vill trafikkontoret inte gå ut med för att undvika att det blir folksamlingar.

Det blir alltså ingen ceremoni när bron öppnar, utan den bara – öppnar.

Första spadtaget 2017

– Vi kommer att inviga bron hela sommaren kan man säga. Göteborgarna är välkomna att inviga bron på sitt eget sätt när man själv vill. Det kan vara någon händelse på bron, en överraskning, som kommer att möta alla som tar sig över bron, säger Christer Niland lite kryptiskt. Något mer vill han inte avslöja.

Han säger också:

– Det känns strålande att vi kan öppna nu. Det här är ju ett projekt som pågått i många år. Första spadtaget togs 2017.

De sista dagarna före öppningen har förberedelserna varit intensiva.

– Det har bland annat handlat om att ta bort avspärrningar, se till att skyltning är på plats, att trafiksignaler och annat fungerar, säger Christer Niland.

Cykelbanorna på bron är dubbelriktade på båda sidor, men under söndagen öppnas enbart gång- och cykelbanan på den östra sidan.

– Den västra öppnas i höst när vi har rivit en bit till av Göta älvbron, förklarar Christer Niland.

Spårvagnstrafik först efter sommaren

Efter helgen fortsätter byggnadsarbetena för resterande delar av bron, konstaterar han vidare:

– Efter sommaren kopplas spårvagnstrafiken på. Det är också en hel del arbeten vid Nordstan där det ska byggas hållplatslägen.

I juni 2022 kommer Göta älvbron, som invigdes 1939, att vara borta. Christer Niland förklarar att den egentliga rivningen påbörjas efter att spårvagnstrafiken har flyttats över till Hisingsbron.

Efter larmen – nu öppnar Hisingsbron
I höstas besökte GT bygget av nya Hisingsbron, så här såg det ut då.