Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historisk sanering av förorenade kvarteret

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, är tacksamma över att Naturvårdsverket bekostar saneringen av det förorenade kvarteret.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kvarteret Renen i Varberg är länets värsta gifttomt.

I marken finns det i dag gifter som nu ska saneras med hjälp av en världsunik metod.

– Det här är en viktig dag för Varberg, säger landshövding Lena Sommestad, till Hallands Nyheter om när saneringen inleddes under torsdagen.

Under torsdagen startade det som många varbergare har väntat på: Saneringen av den gamla industritomten som är länets värsta gifttomt. Under fabrikernas verksamma år har det bland annat används krom och zink, samt lösningsmedel för härdning av cyanid och förzinkning. 

Anledningen till att gifterna spridit sig under marken är en slambassäng som läckte ut i marken och i bergen, där ämnen färdades ut från fabriken fram till 1970-talet. 

Världsunik sanering

Planeringen av saneringen har pågått länge. Under hösten 2019 borrades 50 meter långa rör ner i 52 meter djupa borrhål – och det är just det som gör sanering världsunik, skriver HN. 

– Det här är den djupaste termiska saneringen som gjorts någonsin, berättar Jesper Holm från entreprenören Krüger Veolia, som varit ansvarig för borrningen, till HN. 

Tidningen skriver att metoden går ut på att värma marken så föroreningarna ångas och stiger upp genom rören – som senare tas om hand i stora behållare med kolfilter. 

– Det här är en viktig dag för Varberg men det här kommer också få genklang både nationellt och utanför landet. Här lämnar vi över ett samhälle till våra barn där åtminstone ett stort miljöproblem är löst, säger landshövdingen Lena Sommestad, till Hallands Nyheter. 

Kostnad: 147 miljoner 

Saneringen av industriområdet Renen bekostas av Naturvårdsverket och prislappen är 147 miljoner kronor. 

– Det betyder mycket för Varberg att vi kan få de 147 miljonerna för att åtgärda detta. Det är vi tacksamma över, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg, till HN.

Vad som kommer hända på tomten när saneringen är klar är fortfarande inte bestämt, men Hallands Nyheter har tidigare skrivit att målet av saneringen inte är att nå den klass på marken som gör det lämplig att bygga bostäder i området. 

Istället kan det byggas till exempel kontor, skolor eller andra industrier i området. Själva saneringen beräknas pågå till 2021. Därefter följer tre år med kontroller av resultat.