Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han döms – för 24 år gammal barnvåldtäkt

Den nu dömde mannen under rättegången i Göteborgs tingsrätt.
Foto: Henrik Jansson.
Den 58-årige mannen döms för den grova våldtäkten i Bildal för 24 år sedan.

Han slängde undan cykeln, slog den åttaåriga flickan i skallen och våldtog henne.

Sedan höll sig Billdalsmannen undan i 24 år innan polisen spårade honom tack vare den nya DNA-lagen.

Göteborgs tingsrätt anser att den barnvåldtäkt som han nu döms för egentligen ska bestraffas med åtta års fängelse – men det är till ett sexårigt fängelsestraff man dömer mannen.

Anledningen: Det har gått ”ovanligt lång tid” sedan brottet begicks.

Sedan i slutet av februari har en 58-årig man varit misstänkt för en 24 år gammal barnvåldtäkt i södra Göteborg. Det var år 1995 som en åttaårig flicka överfölls och våldtogs när hon cyklade hem från skolan i Billdal.

I stämningsansökan mot 58-åringen skrev åklagaren Thomas Ahlstrand:

”Han har därvid tagit tag om henne, lyft upp henne och slagit henne upprepade gånger i huvudet och på kroppen med knytnäve varvid han krossat hennes cykelhjälm.”

Och på tisdagen kom domen mot mannen: Sex års fängelse för grov barnvåldtäkt.

Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till offret.

– Vi är naturligtvis nöjda med en fällande dom. Jag kommer att gå igenom domen tillsammans med målsäganden, så får vi se hur vi känner vad gäller påföljd och skadestånd. Det är för tidigt att säga om vi kommer att överklaga, säger offrets advokat Anna Rösman.

Åklagaren Thomas Ahlstrand.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Billdalsmannens straff reduceras

Göteborgs tingsrätt anser, skriver man i ett pressmeddelande, att straffvärdet för gärningen är åtta års fängelse – men det är ett sexårigt straff man dömer ut:

”Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningen är 8 års fängelse. Tingsrätten ska enligt 29 kap. 5 § brottsbalken vid straffmätningen utöver brottets straffvärde i skälig omfattning beakta om en i förhållande till brottets art ovanlig lång tid har förflutit sedan brottet begicks. Detta har tingsrätten gjort och reducerat fängelsestraffet med 2 år”.

Rådmannen och domaren Anna Witte förklarar:

Det beror på att det finns i bestämmelser brottsbalken där man ska hänsyn till hur lång tid det var sedan brottet begicks. Det har varit väldigt långt tid eftersom det var 24 år sedan.

Advokat Anna Rösman kommenterar påföljden så här:

– Spontant är det klart att man velat ha ett strängare straff. Men straffrabatterna finns ju, och då kanske man landar på  två års avdrag som tingsrätten gjort. Det här är något vi ska fundera kring.

Brottsplatsen år 1995.
Foto: POLISEN

Flickan hade ”akut dödsångest”

Åklagaren beskrev i åtalet att flickan vid tillfället hade ”akut dödsångest” och att hon fick tillbringa fem dagar på sjukhus under narkosbehandling efter det brutala överfallet.

I pressmeddelandet skriver Göteborgs tingsrätt:

”Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt. Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”.

I polisförhör från 1995 berättar flickan att mannen slagit henne med flera hårda knytnävsslag mot huvudet för att hon skulle vara tyst under överfallet.

Flickans cykel i samband med polisens undersökning 1995.
Foto: POLISEN

Polisen fick DNA-träff

Polisen kom den misstänkte mannen på spåren efter att en lagändring trätt i kraft vid årsskiftet och så kallade familjesökningar i polisens DNA-register började tillåtas– det vill säga att man kan söka efter gärningsmän genom att anhöriga till dem hamnar i polisens register.

Den DNA-träff man fick gällande Billdalsmannen är den första i sitt slag i Sverige och den första som prövas rättsligt.

I pressmeddelandet skriver Göteborgs tingsrätt:

”Det har gjorts två olika DNA analyser vid två olika tillfällen och båda gav Grad +4 vilket är den starkaste värdering Nationellt forensiskt centrum har”.

Billdalsmannen flydde

När mannen tidigare i år förstod att polisen var honom på spåren – och de ville DNA-topsa honom – flydde han och höll sig undan en tid innan han kunde gripas. Det beteendet är också något som tingsrätten lyfter fram.

”Hans agerande och reaktion när han blev kontaktad av polisen och ombedd att lämna DNA-prov för att kunna uteslutas från utredningen så anmärkningsvärd är så att även detta talar för att han hade något att dölja. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som är gärningsmannen”, skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

58-åringen har hela tiden nekat till brott. I förhör är han mycket fåordig och återkommer till att han har dåligt minne.

Om överfallet mot flickan säger 58-åringen:

– Mitt minne är väldigt svagt och jag har inget minne av en sån här händelse. 

Mannens advokat Thomas Håkansson inte vill kommentera domen.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, säger advokaten.

Åklagare Thomas Ahlstrand har inte gått att nå för en kommentar efter domen.