Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hisingsbrons cykelbanor ska stängas och rivas upp

Hsingsbron planerat att öppna den nionde maj.
Foto: Lovisa Waldeck

Den nionde maj ska Hisingsbron invigas för biltrafik. 

Men cykelbanorna kommer efter öppning att stängas och rivas upp efter missnöje från Göteborgs cyklister, rapporterar P4 Göteborg

Det som ställer till det är nämligen gatstenen.

I april upptäcktes en detalj på Instagramkontot ”Stadsutvecklinggoteborg” som gjorde Göteborgs cyklister oroliga. I en film från bygget av Hisingsbron kunde man ana gatsten på cykelbanorna. Någonting som det sedan dess skrivits om i Facebookgruppen ”Cykla i Göteborg”.

Projektchefen Mikael Nummerdal förklarade då varför man placerat ut gatstenen, trots att många cyklister tycker att det är ett besvärligt underlag att cykla på. 

– Gatstenen ligger där för att sänka hastigheten på cyklisterna ner mot korsningen. Sen är det så att våra riktlinjer säger att vi inte ska lägga gatsten på det här sättet, men den här anläggningen började projekteras för mer än fem år sedan och då såg riktlinjerna annorlunda ut. Hade vi gjort den utformningen i dag? Kanske, för att få ner hastigheten, eller så hade vi utformat det på ett annat sätt.

”Vi ska justera det”

Nu har en bedömning av situationen gjorts och beslutet om att riva upp cykelbanorna är fattat. Det rapporterar P4 Göteborg. 

– Man hade instruktioner på hur det skulle göras för dem som byggde och det följde dem, men tyvärr var det av den gamla standarden som var när bron projekterades. Det är inte det vi ska ha och vi ska justera det, säger Toni Orsulic (M) ordförande i trafiknämnden.

Exakt när man ska påbörja arbetet med att bygga om cykelbanorna är inte bestämt än, men det kommer inte att ske innan öppningen den nionde maj. Tills dess kommer cyklisterna kunna använda bron. 

Se också: