Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hisingen kan bli – till ett riktigt Mannhattan

1910 års karta över Kvillestaden där rutnätet, som aldrig utvidgades, började byggas.

Hisingen – ett göteborgskt Manhattan?

Kanske får vi i framtiden se en Hisingsskyline prydd med eleganta skyskrapor när Frihamnen och Ringön byggs om.

Nu hoppas många på att den Manhattanlika rutnätsmodellen som påbörjades redan på 1910-talet ska plockas upp igen.

Skyhöga hus, livliga affärskvarter och ett blomstrande kulturliv. Så kan Frihamnen se ut i framtiden, i alla fall om stadsbyggnadsnätverket Yimby får gehör för sina förslag.

Det ideella nätverket uppmanar nu Göteborgs beslutsfattare att ha Kvillestadens Manhattanliknande rutnät i åtanke när framtidsplanerna för Frihamnen och Ringön ska ritas.

– Vi har gett ett förslag på en strikt rutnätsplan för Frihamnen. Vi vill ha en tät stadsbild där många människor kan bo på en mindre yta och ha nära till handel och service. Det kan betyda att man måste bygga på höjden, säger Patrik Andersson, samordnare för Yimby (Yes in my backyard) i Göteborg.

Tror du vi får se en Manhattanlik skyline på Hisingen i framtiden?

– Något åt det hållet kan man hoppas på.

Har ni fått något gehör från Göteborgs stad?

– Inte på det här specifika förslaget. Men jag vet att politiker och tjänstemän läser vad vi skriver och har det i åtanke.

"Gles bilstad"

Om inte rutnätsplaneringen hade ersatts av 30-talets funktionalism som spridde ut staden tror Patrik Andersson att vi i dag hade sett ett mer levande Hisingen.

– Vi hade haft den stadsbild som vi egentligen försöker skapa nu. Den täta blandstaden i stället för en gles bilstad som vi ser på Hisingen i dag, säger Andersson.

Rutnätsplaneringen präglar i dag delar av Linnéstaden, centrum och Majorna. Även på Hisingen byggdes stadsdelen Kvillestaden redan 1910 efter det Manhattaninspirerade rutnätet.

På den tiden löpte som en förlängning av Östra Hamngatan mellan Hisingen och fastlandet. Brons fastlandsfäste låg ungefär där Göteborgsoperan ligger i dag.