Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Higab backar efter tvist med Galenskaparna

Galapremiär för Galenskaparnas 30-årsfest.
Anders och Claes Eriksson.
Foto: BHÅ / BILDUPPDRAGET AB
Lorensbergsteatern i centrala Göteborg.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Fastighetsbolaget Higab och Lorensbergsteatern har legat i en hyrestvist under en längre tid.

Higab har bland annat velat chockhöja hyran – något som riskerade att sätta Galenskaparna och After Shave i konkurs.

Men nu backar Higab, meddelar Lorensbergsteatern på Facebook.

Claes Erikssons och hans kamrater i Galenskaparna och After Shave har huserat på Lorensbergsteatern i Göteborg sedan 1987. Sedan dess har man både hyrt och drivit teatern.

Men sedan en tid tillbaka har gruppen, via sitt bolag ”Kulturtuben”, varit i en bitter hyrestvist med det kommunala fastighetsbolaget i Göteborg, Higab.

– Det är så osannolikt korkat, det går inte förstå hur man kan bete sig som tjänstemännen på Higab gjort, har Claes Eriksson tidigare sagt i en intervju.

Higab backar från hyreshöjningen

Bland annat meddelade Higab att man planerar en hyreshöjning på 52 procent. Men enligt ett inlägg på Lorenbergsteaterns Facebook har fastighetsbolaget nu dragit tillbaka hyreshöjningen.

”Hyreshöjningen för kommande år om dryga 50 procent är nu återtagen. Detta innebär att det inte finns något hot om konkurs för Lorensbergsteatern”, skriver de i ett inlägg.

Vidare i inlägget står det att ägarna tackar för stödet de fått i denna tuffa tid.

”Vi på Lorensbergsteatern är tacksamma över att äntligen har fått en bättre dialog med Higab och förhoppningsvis en förståelse för vår situation”, skriver de.

Även en diskussion om huruvida Lorenbergsteatern ska betala hyra under pandemin har förekommit. Enligt Galenskaparna och After Shave har de inte kunna använda teatern. Det handlar om ett belopp på 2,5 miljoner kronor om året som de betalar i hyra.

Gästspel på Oscars i Stockholm: från vänster Anders, Jan, Claes, Knut och Per.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Där är dock parterna inte överens ännu.

”Vad gäller hyran under pandemin är parterna fortfarande inte överens, men förhandlingarna är skjutna på framtiden”, skriver de.

– Nu är jag part i målet men i mina ögon har de tagit sitt förnuft till fånga. Samtidigt är det en självklarhet. Det skulle aldrig ha hänt. Så det är klart att jag är glad för det, men jag är inte så jävla glad, säger Claes Eriksson till Göteborgs-Posten.

Fastighetsbolagets svar

Fastighetsbolaget säger till GP att de upplever att dialogen har blivit bättre med Galenskaparna och After Shave. 

Samtidigt berättar han att det skulle innebära en intäktsförlust på 100 miljoner kronor om alla teatrar, konserthus och idrottsarenor de förvaltar slapp betala hyra.

– Nu fortsätter pandemin och det är klart att det är flera som sitter väldigt tajt till. Vi behöver överblicka de totala konsekvenserna för alla som är drabbade och se vad vi kan göra, säger Per-Henrik Hartmann, Higabs vd, till GP.

Se mer:

Slipper de skyhöga hyrorna i Stockholm.