HGF mörkade uppgifter i sitt svar till kritikerna

Sex förtroendevalda kvinnor inom Hyresgästföreningen trädde i veckan fram med anklagelser om sexism och rasism inom föreningen.
Förbundsordförande Marie Linder.
Foto: Kristian Pohl / Pressbild
Pressekreterare Sofia Zouagui.
Foto: Hyresgästföreningen / Press
Hyresgästföreningen svarade på kritiken från de förtroendevalda i en debattreplik. Där mörkades de inblandades roll.
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN

I veckan kritiserades Hyresgästföreningens policygrupp av sex förtroendevalda kvinnor – bland annat påstods de bedriva häxjakt på kritiker. 

I en debattartikel från andra ”aktiva kvinnor” i föreningen tillbakavisades påståendena. 

Men nu framkommer att Hyresgästföreningen mörkade viktiga detaljer om skribenterna – bland annat att de i själva verket satt i den kritiserade policygruppen. 

I veckan valde sex förtroendevalda kvinnor inom Hyresgästföreningen att träda fram med anklagelser om sexism och rasism inom föreningen. 

I en debattartikel skriver kvinnorna att ”policygruppen” är en slags moralpolis inom föreningen som bedriver häxjakt på kritiker. 

De hävdar också att det satts i system att anonymt anmäla de förtroendevalda kvinnorna som opponerar sig mot jargongen. 

– Det är en häxjakt som pågår inom denna folkrörelse. Man kan bli inkallad till ett förhör i policygruppen och få veta att någon inom Hyresgästföreningen har anmält en, men inte vem. Sen spelar de in förhören. Antingen blir man friad eller utesluten i föreningen. Ibland får man inte ens reda på varför man är anmäld, bara att det finns en anmälan, säger Pamela Möller-Ajani, ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg. 

”Öppenhet och transparens” 

I torsdags kom Hyresgästföreningens replik där fem ”lokalt aktiva kvinnor” står som skribenter. 

På sin Facebooksida skriver föreningen intill debattartikeln: ”Hyresgästföreningen möter all granskning med öppenhet och transparens. Läs gärna svaret på debattartikeln här”. 

I texten står det bland annat:

Vi känner inte igen oss i beskrivningen att Hyresgästföreningen ”är ett sektliknande skräckvälde” och där kvinnor ses som ”kaffekokerskor och researrangörer”. 

De skriver också: ”Vi vänder oss emot att man anklagar en hel folkrörelse som innefattar tusentals förtroendevalda. Vi delar inte den bilden”. 

Men GT/Expressen kan nu avslöja att av två av de fem kvinnorna som skrivit under repliken, Maria Ilves och Pia Fridström, i själva verket sitter i den kritiserade policygruppen – information som HGF utelämnade i sin kommunikation. 

Maria Ilves står bara undertecknad som ledamot i regionstyrelsen Västra Sverige och i Hyresgästföreningen västra Göteborg. I februari 2020 fråntogs hon sina uppdrag som ledamot efter att det framkommit ”ekonomiska oegentligheter” i regionstyrelsen. 

Nu är hon tillbaka.

– Som utomstående måste man ju undra vad som pågår inom Hyresgästföreningen, sa hon till Hem&Hyra den gången. 

Tidningen har sökt Maria Ilves som inte har återkommit. 

Maria Ilves.
Foto: PRESSBILD
Pia Fridström.
Foto: PRESSBILD

Vill inte kommentera

Svarar gör dock Pia Fridström som förutom sin roll i policygruppen även sitter i med i förbundsstyrelsen – vilket inte heller framgick i debattartikeln. 

– Jag sitter i ett möte nu, men jag kanske kan ringa upp dig när mötet är slut, säger hon på fredagen. 

Hon återkommer inte. 

Britt Dagoberth är den enda av de övriga skribenterna som svarar. När hon hör var vi ringer ifrån, säger hon omedelbart: 

– Jag har inga kommentarer. 

Okej. Till vadå? 

– Jag har inga kommentarer.

Men du vet ju inte vad samtalet gäller ännu. Och har precis skrivit en debattartikel i vår tidning. Det är väl du som har signerat den? 

– Jag har inga kommentarer. Hej då. 

Marie Linder: ”Ger en annan bild” 

Inte heller förbundsordförande Marie Linder vill svara på några frågor om varför informationen föll bort. Men på torsdagen medverkade hon i en intervju i föreningens egen tidning, Hem&Hyra. Där tar reportern upp att Marie Linder inte har svarat på våra frågor under hela veckan. Hon hävdar: 

– Jag är en person som är tillgänglig både gentemot medlemmar och de som är aktiva. Jag svarar på mejl hela tiden, jag är tillgänglig. Men vi är en organisation där det ibland är så att det finns lokala företrädare som vill representera föreningen och då ska man göra det. Men jag är absolut en person som är tillgänglig.

Angående skribenterna till debattartikeln, säger Linder i samma intervju: 

– Det finns ett svar på debattartikeln från lokalt aktiva kvinnor som ger en annan bild, och det tror jag är viktigt. 

Men ingenstans nämns kvinnornas inblandning i schismen, eller varför det har utelämnats information om att de sitter i policygruppen. 

Pressavdelningens Sofia Zouagui har fått samma frågor men har inte återkommit. 


Detta har hänt

Måndagen den 15 februari: GT/Expressen publicerar en granskning om hur pengarna inom Hyresgästföreningen fördelas. Bland annat redovisades att lönekostnaderna på 570 miljoner kronor inte täcks av enbart medlemskostnaderna. Dessutom framkom i granskningen att toppcheferna inom HGF hade miljonlöner, att samtliga bodde i villor – och att förbundsordförande Marie Linder hade ett avgångsvederlag värt 2,5 miljoner kronor.

Tisdagen den 16 februari: Hyresgästföreningen bemöter granskningen genom att, i sina egna kanaler, hävda att de inte kommit till tals i artikeln. Detta trots att föreningens hela mejlsvar finns bifogat i artikeln. Det påståendet kritiseras i en krönika av GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf. 


Torsdagen den 18 februari: Sex förtroendevalda kvinnor inom föreningen skriver en debattartikel i GT. Där för de fram anklagelser om utbredd sexism och rasism inom föreningen. Bland annat kritiserar de ”policygruppen” som påstås bedriva en häxjakt på oliktänkande inom föreningen. I GT:s nyhetsartikel om ämnet framgår att ledningen 2019 försökte vidta åtgärder mot rasismen och sexismen. Men Marie Linder eller pressavdelningen vill inte svara på några frågor. 


Torsdagen den 18 februari: Hyresgästföreningens pressavdelning mejlar en replik på debattartikeln. Den är signerad av fem förtroendevalda kvinnor inom föreningen som vill ge annan bild av situationen. Marie Linder deltar i en intervju i Hem&Hyra och säger: ”Jag kan ju konstatera att det finns olika bilder även i Västra Sverige”. 


Lördagen den 20 februari: GT kan berätta att två av de fem debattskribenterna i själva verket sitter i den utpekade policygruppen. Något som inte framgick i Hyresgästföreningens kommunikation. Men ingen av de fem kvinnorna, Marie Linder eller pressavdelningen vill svara på frågor. 

Företräder hyresgäster – tar ut högre löner och bor i villor

De ska företräda medlemmarnas intressen, hålla hyresnivåerna nere och förhandla med bostadsbolagen. Men Expressen/GT:s granskning visar att ingen av de nio regioncheferna på Hyresgästföreningen bor i hyresrätter, och en stor del av medlemmarnas pengar till chefernas miljonlöner och pensionsavtal.