Det nya resenavet/resecentrum kring Gamlestads torg som just nu håller på att byggas. Foto: Illustration: Arkitektbyrån DesignDet nya resenavet/resecentrum kring Gamlestads torg som just nu håller på att byggas. Foto: Illustration: Arkitektbyrån Design
Det nya resenavet/resecentrum kring Gamlestads torg som just nu håller på att byggas. Foto: Illustration: Arkitektbyrån Design
Gamlestaden blir allt mer populär bland bostadsköpare i Göteborg. Här visas bostadshus vid Säveån, alldeles intill Gamlestads torg, som snart kommer att börja byggas. Foto: Illustration: QPG ArkitekterGamlestaden blir allt mer populär bland bostadsköpare i Göteborg. Här visas bostadshus vid Säveån, alldeles intill Gamlestads torg, som snart kommer att börja byggas. Foto: Illustration: QPG Arkitekter
Gamlestaden blir allt mer populär bland bostadsköpare i Göteborg. Här visas bostadshus vid Säveån, alldeles intill Gamlestads torg, som snart kommer att börja byggas. Foto: Illustration: QPG Arkitekter

Hetaste områdena – hit vill flest flytta

Publicerad

Gamlestaden är ett av de områden i Göteborg som är på väg att lyfta rejält.

– Det centrala läget och satsningen på nyproduktion bidrar till ett starkt ökat intresse för stadsdelen, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Även centrala Hisingen och Ale har blivit attraktiva för bostadsköparna.

Gamlestaden är klassisk mark och platsen där föregångaren till Göteborg, Nya Lödöse, en gång låg. Här stod också Göteborgs industris vagga.

Stadsdelen som kanske är mest känd för SKF och sina  landshövdingehus är ett av Göteborgs hetaste områden just nu.

Under de närmaste åren kommer Gamlestaden att förändras påtagligt genom att hundratals nya bostäder, ett resecentrum, fler butiker och en ny torgmiljö ska växa fram vid pendeltågsstationen, busshållplatserna och vid Säveån.

De brunnslock som nu börjar dyka upp vid Gamlestads torg föreställer Nya Lödöses stadssigill. Brunnslocken blir en daglig påminnelse om Göteborgs föregångare under senmedeltiden då staden låg exakt där Gamlestads torgs resecentrum nu utvecklas.Foto: Stadsbyggnadskontoret

Nya Kulan – nytt köpcentrum

Och 2021 ska Nya Kulans köpcentrumskvarter stå klart i SKF:s gamla verkstadslokaler.

Det kommande handelskvarteret/köpcentrumet Nya Kulan med den tillhörande bostadsbebyggelsen mot Säveån. Byggstarten är planerad till 2019.Foto: Illustration:Erseus arkitekter

Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån, konstaterar att  Gamlestadsområdet redan börjat öka i popularitet.

– För två år sedan var priserna betydligt lägre än i dag. Och  intresset fortsätter att öka. Det beror främst på det centrala läget och på att området expanderar. Det har varit en del nyproduktion i området de senaste åren. Det har börjat vid Bellevueområdet och Kviberg och fortsätter nu vid Kulan och SKF, säger Roberg Laigar och fortsätter:

– Även den gamla bebyggelsen har fräschats upp, och det har blivit trevligare. Vissa delar av området var lite ruffigare förut. 

Robert Laigar, mäklare vid Fastighetsbyrån, lyfter fram Gamlestaden som ett av de områden i Göteborg som växer starkt i popularitet.Foto: Fastighetsbyrån

Mölndal och Ale populära områden

Anders Lundgren, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling, lyfter fram två andra områden som blivit allt mer attraktiva och där det varit stora prisökningar: Mölndal och Ale.

– Mölndal har legat i bakvattnet tidigare, men är nu en av de platser i Storgöteborg med flest byggprojekt. Och folk som kommer utifrån och söker bostad i Göteborg har inte alltid känt till att Mölndal ligger så nära Göteborgs centrum. Det verkar fler ha upptäckt nu, säger Anders Lundgren.

"Enorm prisutveckling"

Han beskriver också det starkt ökande intresset för att köpa bostad i Ale:

– Ale har haft en enorm prisutveckling. Villapriserna ökade med 24 procent och bostadsrätterna ökade 23 procent på ett år mellan 2015 och 2016. En anledning är utbyggnaden av kollektivtrafiken. Det är attraktivt för många att snabbt kunna ta sig in till Göteborg utan att behöva ha bil.

 

LÄS OCKSÅ: Bostadsbristen i Göteborg slår hårdast mot de svagaste

 

Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarföretaget Bjurfors, håller med om att Ale fått ett rejält uppsving mycket tack vare satsningen på infrastruktur, och även Mölndal "för att det i princip sitter ihop med Göteborg".

Men det område han vill nämna som sticker ut är centrala Hisingen.

Fler vill bo på centrala Hisingen

– Allt runt nya Kvillebäcken, Lundby och Wieselgrensplatsen. Här har vi fått många nya intressanta bostadskvarter med lokala butiker och restauranger. Centrala Hisingen känns mycket mer inkorporerat med city än någonsin, säger Sven-Erik Kristensen.

Kville Saluhall på centrala HisingenFoto: se360

Priserna ökar och köpare som tidigare inte varit intresserade av att bo på Hisingen och "åka över älven" har fått upp ögonen för området.

"Här händer det grejer"

– Det finns en väldig framtidsoptimism i och med allt som kommer att ske kring Älvstranden och centrala Hisingen. Känslan av att "här händer det grejer" lockar. Väldigt många akademiker- och tjänstemannajobb finns nu på Hisingssidan och attraktiva arbetsplatser drar till sig fler boende, konstaterar Kristensen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER