Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hetaste områdena – hit vill flest flytta

Det nya resenavet/resecentrum kring Gamlestads torg som just nu håller på att byggas.
Foto: Illustration: Arkitektbyrån Design
Gamlestaden blir allt mer populär bland bostadsköpare i Göteborg. Här visas bostadshus vid Säveån, alldeles intill Gamlestads torg, som snart kommer att börja byggas.
Foto: Illustration: QPG Arkitekter

Gamlestaden är ett av de områden i Göteborg som är på väg att lyfta rejält.

– Det centrala läget och satsningen på nyproduktion bidrar till ett starkt ökat intresse för stadsdelen, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Även centrala Hisingen och Ale har blivit attraktiva för bostadsköparna.

Gamlestaden är klassisk mark och platsen där föregångaren till Göteborg, Nya Lödöse, en gång låg. Här stod också Göteborgs industris vagga.

Stadsdelen som kanske är mest känd för SKF och sina  landshövdingehus är ett av Göteborgs hetaste områden just nu.

Under de närmaste åren kommer Gamlestaden att förändras påtagligt genom att hundratals nya bostäder, ett resecentrum, fler butiker och en ny torgmiljö ska växa fram vid pendeltågsstationen, busshållplatserna och vid Säveån.

De brunnslock som nu börjar dyka upp vid Gamlestads torg föreställer Nya Lödöses stadssigill. Brunnslocken blir en daglig påminnelse om Göteborgs föregångare under senmedeltiden då staden låg exakt där Gamlestads torgs resecentrum nu utvecklas.
Foto: Stadsbyggnadskontoret

Nya Kulan – nytt köpcentrum

Och 2021 ska Nya Kulans köpcentrumskvarter stå klart i SKF:s gamla verkstadslokaler.

Det kommande handelskvarteret/köpcentrumet Nya Kulan med den tillhörande bostadsbebyggelsen mot Säveån. Byggstarten är planerad till 2019.
Foto: Illustration:Erseus arkitekter

Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån, konstaterar att  Gamlestadsområdet redan börjat öka i popularitet.

– För två år sedan var priserna betydligt lägre än i dag. Och  intresset fortsätter att öka. Det beror främst på det centrala läget och på att området expanderar. Det har varit en del nyproduktion i området de senaste åren. Det har börjat vid Bellevueområdet och Kviberg och fortsätter nu vid Kulan och SKF, säger Roberg Laigar och fortsätter:

– Även den gamla bebyggelsen har fräschats upp, och det har blivit trevligare. Vissa delar av området var lite ruffigare förut. 

Robert Laigar, mäklare vid Fastighetsbyrån, lyfter fram Gamlestaden som ett av de områden i Göteborg som växer starkt i popularitet.
Foto: Fastighetsbyrån

Mölndal och Ale populära områden

Anders Lundgren, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling, lyfter fram två andra områden som blivit allt mer attraktiva och där det varit stora prisökningar: Mölndal och Ale.

– Mölndal har legat i bakvattnet tidigare, men är nu en av de platser i Storgöteborg med flest byggprojekt. Och folk som kommer utifrån och söker bostad i Göteborg har inte alltid känt till att Mölndal ligger så nära Göteborgs centrum. Det verkar fler ha upptäckt nu, säger Anders Lundgren.

"Enorm prisutveckling"

Han beskriver också det starkt ökande intresset för att köpa bostad i Ale:

– Ale har haft en enorm prisutveckling. Villapriserna ökade med 24 procent och bostadsrätterna ökade 23 procent på ett år mellan 2015 och 2016. En anledning är utbyggnaden av kollektivtrafiken. Det är attraktivt för många att snabbt kunna ta sig in till Göteborg utan att behöva ha bil.


LÄS OCKSÅ: Bostadsbristen i Göteborg slår hårdast mot de svagaste


Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarföretaget Bjurfors, håller med om att Ale fått ett rejält uppsving mycket tack vare satsningen på infrastruktur, och även Mölndal "för att det i princip sitter ihop med Göteborg".

Men det område han vill nämna som sticker ut är centrala Hisingen.

Fler vill bo på centrala Hisingen

– Allt runt nya Kvillebäcken, Lundby och Wieselgrensplatsen. Här har vi fått många nya intressanta bostadskvarter med lokala butiker och restauranger. Centrala Hisingen känns mycket mer inkorporerat med city än någonsin, säger Sven-Erik Kristensen.

Kville Saluhall på centrala Hisingen
Foto: se360

Priserna ökar och köpare som tidigare inte varit intresserade av att bo på Hisingen och "åka över älven" har fått upp ögonen för området.

"Här händer det grejer"

– Det finns en väldig framtidsoptimism i och med allt som kommer att ske kring Älvstranden och centrala Hisingen. Känslan av att "här händer det grejer" lockar. Väldigt många akademiker- och tjänstemannajobb finns nu på Hisingssidan och attraktiva arbetsplatser drar till sig fler boende, konstaterar Kristensen.