Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heta striden om Gekås- ägarens privata lyxbygge

Det här är Gekås Ullared
Gekås-ägaren Thomas Karlssons privata lyxbygge utanför Ullared går nu upp till Högsta domstolen.
Foto: Katarina Larsson

Gekås-ägaren Thomas Karlssons privata lyxbygge utanför Ullared har ännu inte fått klartecken.

Nu går ärendet vidare till Högsta domstolen.

Här ska avgöras om Naturskyddsföreningen i Varberg har rätt att ha synpunkter på bygget – något de fått rätt till i tidigare instans.

– Det är väldigt bra att HD prövar detta. Det är positivt, säger Thomas Karlsson som nu har nytt hopp om att kunna bygga sitt drömboende.

Gekås-ägaren Thomas Karlsson och hans hustru Gunilla har ännu inte fått besked om de får bygga sitt drömboende utanför Ullared eller inte.

Enligt planerna skulle de redan ha varit inflyttade i den slottsliknande lyxvillan. För cirka två år sedan fick de bygglov för bostadshuset som är tänkt att byggas i sten i gammaldags stil med tinnar och torn.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här långdraget, säger Thomas Karlsson.

Det planerade bygget i Falkenbergs kommun överklagades av Naturskyddsföreningen i grannkommunen Varberg. Föreningen har menat att marken ””ligger inom riksintresse för naturvård och kulturmiljövård och i närheten av två naturreservat”. Det är Sumpafallen och Floastad.

Thomas Karlsson vill bygga ett pampigt, slottsliknande stenhus med swimmingpool i Svartrå utanför Ullared.
Foto: ILLUSTRATION: DEN LILLE ARKITEKTEN

Högsta Domstolen tar upp ärendet

Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen beslutade att Naturskyddsföreningen inte hade med byggplanerna att göra, men föreningen drev ärendet vidare till nästa instans, Mark- och Miljööverdomstolen.

I november kom domen som gav Varbergs Naturskyddsförening rätt att föra talan vad gäller bygget. Samtidigt ansåg Mark- och miljööverdomstolen att ärendet borde prövas av Högsta domstolen, HD.

Nu har HD beviljat prövningstillstånd. Det betyder att HD nu kommer att ta upp ärendet och ska pröva om naturskyddsföreningen har rätt att klaga eller inte.

– Det är en principiellt jätteviktig fråga, eftersom vi pratar om talerätten för ideella föreningar. Det är det som är intressant i målet. Hur långt ska till exempel en naturskyddsförening kunna klaga på enskilda bygglov, säger advokat Peter Näsström som är ombud för bygglovsnämnden i Falkenbergs kommun, som är de som beviljat Thomas Karlssons bygglov från första början.

Tänds nytt hopp för Thomas Karlsson

För Thomas Karlsson tänds nu ett hopp att frågan ska bli avgjord till hans fördel.

– Det är positivt att de tar upp det. Vi tyckte det var konstigt att naturskyddsföreningen skulle ha rätt att klaga, så då överklagade vi det. Och då har det visat sig att de ger oss rätt att pröva ärendet i HD. Det tycker vi är väldigt bra, säger han.

Thomas Karlsson och Torbjörn Bäck äger femtio procent var av Gekås AB.
Foto: JESPER MOLIN / PRESS GEKÅS

Thomas Karlsson menar att han följt alla regler inför bygget och konstaterar att han har svårt att förstå att en förening i en annan kommun ska kunna klaga på byggplanerna.

– Det ligger redan en gård på platsen och boningshuset var ruttet med hål i taket. Vi har velat bygga ett nytt hus och renovera de andra kringbyggnaderna på gården. Vi ska bygga ett hus i skogen som ingen kommer att se. Vi har fått bygglov. Det ligger inte i något naturreservat. Alla grannar och sakägare tycker det är trevligt att vi ska bygga här i inlandet, säger han.

Förening nöjd med tidigare dom

Inger Wennerlund vid Naturskyddsföreningen i Varberg har varit med och drivit ärendet. Hon var nöjd med den tidigare domen som gav föreningen klagorätt. Samtidigt tycker hon ”det är fantastiskt att HD tar upp frågan”.

– Det är en viktig fråga för alla ideella föreningar i Sverige. Vi är stolta att vi varit med i processen så här långt, säger hon och anser vidare att det inte handlar om att föreningen stoppat bygget.

– Det vi velat är att länsstyrelsen i Halland ska ha möjlighet att kunna bedöma byggplanerna. Vi i Naturskyddsföreningen ansåg att byggnadsnämnden tagit för lätt på ärendet. Eftersom ingen hade överklagat bygget hade länsstyrelsen inte rätt att yttra sig. Vi önskar att frågan ska gå tillbaka till länsstyrelsen för bedömning, säger hon.

För Thomas Karlsson är det en besvikelse att projektet dragit ut på tiden och att det hittills tagit flera år att sätta i gång. Men om HD beslutar till bygglovsnämndens och familjen Karlssons fördel ligger de i startgroparna.

– Det kan bli ett besked i november eller december. I så fall är det bara att dra i gång, säger han.

Prognos: Så blir vädret i helgen