Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hesselblad helgon- förklaras av påven

På söndagen kommer Sverige få sitt andra helgon när Elisabeth Hesselblad helgonförklaras av påve Franciskus. Foto: ARKIVBILD
Mässan äger rum på Petersplatsen i Vatikanen. Foto: Andrea Belmonte
Påve Franciskus är ledare för världens 1,2 miljarder katoliker och under söndagen kommer de och alla andra kunna räkna till ytterligare ett helgon.Foto: Peter Macdiarmid

Det var 600 år sedan sist – nu är det dags igen.

På söndagen kommer Sverige få sitt andra helgon när Elisabeth Hesselblad helgonförklaras av påve Franciskus.

Och på plats i Rom vid det officiella programmet kring helgonförklaringen väntas närmare 250 pilgrimer från hela Sverige.

Påve Franciskus är ledare för världens 1,2 miljarder katoliker och under söndagen kommer de och alla andra kunna räkna till ytterligare ett helgon.

Det är mer än 600 år sedan som Sveriges första helgon, Heliga Birgitta, helgonförklarades. Nu får hon sällskap av Elisabeth Hesselblad.

Helgon från Fåglavik

Hon föddes i Fåglavik i Herrljunga 1870 och emigrerade sedan till USA som 18-åring för att jobba som sjuksköterska. Där var även på andra sidan Atlanten som hon fick kontakt med den romersk-katolska kyrkan.

Tanken var att hon skulle utbilda sig till läkare, men på grund av en sjukdom hoppade hon av studierna och flyttade till Rom. På plats i Italien återinförde Elisabeth Hesselblad Birgittinorden i Sverige. En orden som grundades av Heliga Birgitta 1370 i just Rom.

På söndagen förenas hon alltså med Heliga Birgitta som helgon. Mässan äger rum på Petersplatsen i Vatikanen.

Helgonet Elisabeth kopplas samman med mirakel

Varför helgonförklaras just Elisabeth Hesselblad?

Jo, alla som helgonförklaras, eller kanoniseras, måste också vara förknippade med ett mirakel. I hennes fall handlar det om ett fall med en tvåårig pojke som tillfrisknat på Kuba år 2005.

Pojken ska ha tillfrisknat på ett nästintill oförklarligt sätt och Elisabeth har satts i samband med händelsen då priorinnan i stadens Birgittinkloster bett för pojken.

Från salig till helgon

För 16 år sedan saligförklarades Elisabeth Hesselblad av påve Johannes Paulus II, men nu är det alltså Franciskus som kommer att genomföra kanoniseringen.

Enligt katolska kyrkan i Stockholm kommer närmare 250 pilgrimer från Sverige att vallfärda till Rom för att vara med under ceremonin och på plats i Elisabeths forna hemstad Fågelvik kommer ceremonin kunna följas på storbildsskärm.