Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen: ”Hesa Fredrik” ljöd – ingen vet varför

Sent på måndagskvällen började ”Hesa Fredrik” tjuta i Bankeryd norr om Jönköping. Bilden är inte från Bankeryd.Foto: Thomas Henrikson / MSB

Sent på måndagskvällen började ”Hesa Fredrik” tjuta i Bankeryd norr om Jönköping.

Varför det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) gick ut är oklart.

”Man vet i nuläget inte orsaken till att signalen gick ut men har påbörjat felsökning”, uppger räddningstjänsten i ett pressmeddelande som skickades ut under natten mot tisdagen.

Polisen, SOS och räddningstjänsten fick under kvällen in en stor mängd samtal från oroliga boende i området.

– Jag fick samtal från olika håll att det lät något och att det lät något otroligt. Så mycket riktigt har det gått ut en signal där, säger Richard Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

En tekniker skickades ut under natten för att felsöka och se till att det inte gick ut fler signaler. Felsökandet fortsätter under tisdagen.

Till Jönköpings-Posten berättar Richard Lindqvist att det var bland annat efter att räddningstjänsten såg hur larmet diskuterades på Facebook av privatpersoner – som de förstod att det faktiskt hade gått ut.

– Det lät osannolikt till en början, men vid närmare eftersökning hittade vi att en siren hade sparkat igång 23.08 av okänd anledning. Vi väckte en tekniker direkt som började undersöka. Jag vet inte om vi har hittat någon förklaring, säger han till tidningen. 

Räddningstjänsten ser allvarligt på att det falska larmet gick ut.

– Klart det är allvarligt. Det här används vid en kris. Det är bra att folk ringer in och reagerar men vi måste naturligtvis reda ut vad som har skett, säger Rickard Lindqvist till Jönköpings-Posten. 

 

VMA-larmet används vid olyckor eller allvarliga situationer

VMA-larmet används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Signalen i Barkeryd ljöd endast vid ett tillfälle, enligt räddningstjänsten. Däremot råder olika uppgifter om hur många signaler som gick ut.

– En del har hört tre långa signaler, någon påstår sju korta. Men som jag har förstått var det endast vid ett tillfälle som sirenen tjöt, så det har inte tjutit i flera timmar, säger Richard Lindqvist till Jönköpings-Posten. 

I juli 2017 ljöd ”Hesa Fredrik” av misstag i Stockholm. Mänskliga faktorn låg bakom signalen den gången. SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information. SOS Alarm tog på sig ansvaret för misstaget och flera myndigheter pudlade över hur de hanterat händelsen.

Så fungerar VMA-larmen

Alla har hört – men vet du var det kommer ifrån?