Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heroiske Herman är årets polishund

Superpoliser. Polishunden Herman och hans hundförare Petter Fransson, 41, har det senaste året både räddat liv, hittat vapen, och kilovis med droger.
Foto: Polisen

Den fyrbenta polisen Herman von den Sennequellen från Göteborg har utsetts till årets polishund.

Herman har bland annat stått för en heroisk insats när han hittade en försvunnen treårig pojke.

– När jag såg det där lilla knytet så kände jag att all den träning vi lagt ner tillsammans varit värt det, säger Hermans stolte husse Petter Fransson.

Hundar är ett ovärderligt verktyg för polisen, när det gäller så väl att fånga tjuvar, hitta försvunna personer och sniffa upp narkotika och vapen.

Nu hyllas den fyrbenta polishunden Herman, 4, från Göteborg som årets polishund. Ett pris som delas ut varje år av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund.

Herman arbetar till vardags som patrullhund tillsammans med sin hundförare och husse Petter Fransson i Storgöteborg.

Kommer från Tyskland

Det senaste året har paret varit en del av den särskilda satsningen Trygg Göteborg som satts in för att bekämpa grov brottslighet.

Herman är belgisk vallhund och var bara åtta veckor när Petter Fransson hämtade honom från den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, där polisen inriktat sig just på belgiska vallhundar.

Två av Hermans specialiteter är att kunna sniffa upp vapen och narkotika.

Hittade treåring

Den mest minnesvärda insatsen som Herman stått för under senare tid är ändå när han hittade en försvunnen treåring. En pojke som hade varit försvunnen i en och en halvtimme och som med Hermans hjälp hittades sovandes i ett vindskydd.

– När jag såg det där lilla knytet så kände jag att all den träning vi har lagt ner tillsammans varit värt det. När vi väckte pojken blev han först rädd när han såg mig och Herman, men sedan blev han glad när han upptäckte polishelikoptern, berättar Petter Fransson.

Förutom äran belönas Herman och Petter med ett resestipendium på 20 000 kronor, ett köttben och en skön hundsäng.

Förutom att rädda den treårigpojken har Herman under 2014 och 2015 också hjälpt polisen att hitta cirka 20 kg amfetamin, 11 kg cannabis, 11 pistoler och tre automatvapen.