Superpoliser. Polishunden Herman och hans hundförare Petter Fransson, 41, har det senaste året både räddat liv, hittat vapen, och kilovis med droger. Foto: Polisen
Superpoliser. Polishunden Herman och hans hundförare Petter Fransson, 41, har det senaste året både räddat liv, hittat vapen, och kilovis med droger.  Foto: Polisen

Heroiske Herman är årets polishund

Publicerad

Den fyrbenta polisen Herman von den Sennequellen från Göteborg har utsetts till årets polishund.

Herman har bland annat stått för en heroisk insats när han hittade en försvunnen treårig pojke.

– När jag såg det där lilla knytet så kände jag att all den träning vi lagt ner tillsammans varit värt det, säger Hermans stolte husse Petter Fransson.

Hundar är ett ovärderligt verktyg för polisen, när det gäller så väl att fånga tjuvar, hitta försvunna personer och sniffa upp narkotika och vapen.

Nu hyllas den fyrbenta polishunden Herman, 4, från Göteborg som årets polishund. Ett pris som delas ut varje år av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund.

Herman arbetar till vardags som patrullhund tillsammans med sin hundförare och husse Petter Fransson i Storgöteborg.

Kommer från Tyskland

Det senaste året har paret varit en del av den särskilda satsningen Trygg Göteborg som satts in för att bekämpa grov brottslighet.

Herman är belgisk vallhund och var bara åtta veckor när Petter Fransson hämtade honom från den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, där polisen inriktat sig just på belgiska vallhundar.

Två av Hermans specialiteter är att kunna sniffa upp vapen och narkotika.

Hittade treåring

Den mest minnesvärda insatsen som Herman stått för under senare tid är ändå när han hittade en försvunnen treåring. En pojke som hade varit försvunnen i en och en halvtimme och som med Hermans hjälp hittades sovandes i ett vindskydd.

– När jag såg det där lilla knytet så kände jag att all den träning vi har lagt ner tillsammans varit värt det. När vi väckte pojken blev han först rädd när han såg mig och Herman, men sedan blev han glad när han upptäckte polishelikoptern, berättar Petter Fransson.

Förutom äran belönas Herman och Petter med ett resestipendium på 20 000 kronor, ett köttben och en skön hundsäng.

Förutom att rädda den treårigpojken har Herman under 2014 och 2015 också hjälpt polisen att hitta cirka 20 kg amfetamin, 11 kg cannabis, 11 pistoler och tre automatvapen.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER