Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hermanssons vassa utspel mot alliansen: Klarar inte av att styra

Ann-Sofie Hermansson räknar med att S trots allt får inflytande. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Socialdemokraterna får lämna över styret av Göteborg efter 24 år vid makten. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Socialdemokraterna i Göteborg har tappat makten, men utesluter inte att ta tillbaka den innan mandatperioden är slut. 

– Att tro att man i alliansen med 24 mandat ska klara av att styra... nej, det gör man inte, säger Ann-Sofie Hermansson, S.

Alliansens budget röstades igenom i kommunfullmäktige – och Socialdemokraterna får lämna över styret efter 24 år vid makten.

Partiet hamnar utanför presidierna i nämnder och bolag och får en mer perifer roll i göteborgspolitiken. 

 

 

Ann-Sofie Hermansson, S, efterträds som kommunstyrelsens ordförande av Axel Josefson, M. 

Själv tänker hon kavla upp ärmarna i opposition – och hon räknar med att S trots allt får inflytande.

”Euforiskt hos alliansen”

– Oavsett om vi är i presidier eller inte, är vi fortfarande det största partiet i Göteborg. Det kommer en politisk vardag här om några dagar. Och då behöver man prata med Socialdemokraterna igen, oavsett om det är i kommunstyrelsen, fullmäktige, i nämnder eller bolag. Vi får väl se hur det utvecklar sig, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– Det är lite euforiskt just nu hos alliansen. Det kan det få lov att vara. Men snart handlar det om att göra hantverket. Att tro att man i alliansen med 24 mandat ska klara av att styra... nej, det gör man inte. De kommer att behöva göra upp med oss.

Kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson, M. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon konstaterar att det är ”tråkigt att tappa styret” och att det innebär en stor omställning. Men det är inte chockartat menar hon, utan något hon varit medveten om skulle kunna hända. ”Det är bara att ta nya tag”.

 

Kan återta makten

Ann-Sofie Hermansson är tydlig med att S självständigt kommer att driva sina frågor.

– Vi blir inget stödparti till det här skakiga styret. Har man bestämt sig för den här sjupartikoalitionen, i det här maktspelet, ja då får man vara beredd på att vi är i opposition. Då får vi se var vi kan hitta gehör för våra frågor i olika konstellationer, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon ser fram emot att jobba i opposition. Men hon har inte gett upp möjligheten att kunna ta tillbaka makten.

– Men vem vet hur länge det här smala styret håller. Det kan vara så att alliansen inte räcker hela mandatperioden. Vi kanske är tillbaka. Det vet man inte. Och då ska vi vara färdiga att axla ansvaret igen.