Familjen Svensson menar att planet var ungefär 20 meter ovanför deras hus. OBS: Herkulesplanet på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Familjen Svensson menar att planet var ungefär 20 meter ovanför deras hus. OBS: Herkulesplanet på bilden har inget med händelsen att göra.  Foto: ROBBAN ANDERSSON

Herkulesplan flög förbi köksfönstret – familj i skräck

Publicerad

Ingalill Svensson satt och sydde vid köksbordet.

Då dundrade ett Herkulesplan förbi på mycket låg höjd utanför fönstret.

- Det kändes som det var på väg att krascha in i huset. Mina fyra barnbarn var hemma och vi blev alla skräckslagna, säger hon.

Flygvapnet förnekar att planet flög nära intill huset.

Familjen Svensson i Grenabo utanför Hjo är vana vid att flygvapnet flyger lågt om området.

Men när ett Herkulesplan från F7 i Såtenäs drog förbi utanför köksfönstret för en dryg vecka sedan kändes det som om katastrofen var nära. Hjo Tidning var först med att berätta om händelsen.

- Jag trodde det var jordbävning och studsade upp. Flygplansvingen var nästan i gaveln på huset. Jag blev jätterädd och är säker på att vi var sekunder från att planet skulle flyga på oss. Jag trodde att vi skulle dö allihop, säger Ingalill Svensson som hade sina fyra barnbarn hemma under novemberlovet.

Barnen mycket rädda

Barnen blev mycket rädda. En tonårig pojke som var ute i trädgården chockades efter att han upplevt att planet flugit med nosen mot honom.

Ingalill Svensson lider av en neurologisk sjukdom som förvärras av stressituationer och har inte mått bra efter händelsen.

Hon har varit i kontakt med flygvapnet och förklarar att hon blivit uppringd av en besättningsman på planet.

- Han sa att de flugit mellan 90 och 100 meter över oss, men det är omöjligt. De flög högst 20 meter över marken, precis i kanten av vårt träd här utanför. Jag är säker på det eftersom trädet är cirka 15 meter högt. Mitt barnbarn såg stjärtvingen från fönstret,  säger Ingalill Svensson och fortsätter:

- Det värsta är att flera jag pratade med inom flygvapnet samma eftermiddag först förnekade att de varit ute och flugit. Det känns som de höll på med "lekstuga" och gjorde en missbedömning.

Planet tog annan riktning

Informationschef John Lidman vid Skaraborgs flygflottilj säger att man hade ett Herkulesplan i luften den aktuella dagen, och att det gjorts en fällnings-övning i närheten av Skövde.

- På grund av dåligt väder gick man inte raka vägen tillbaka mot Karlsborg och tog en annan riktning och flög ut över Vättern och svängde sedan norrut. Beroende på molnbasen lade de sig under molnen, på 100 meters höjd, förklarar han.

John Lidman säger att han har respekt för familjen Svenssons upplevelse och tycker det är tråkigt om de blivit rädda.

- Men jag har mycket, mycket svårt att tro att planet flugit så lågt som 20 meter. Rent praktiskt skulle man kunna göra misstag, men här litar jag på den uppgift om höjden som jag fått från befälhavaren ombord.

John Lidman poängterar att "det är inte vårt mål att skrämma folk" 

- Men vi måste göra flygövningar för att kunna skydda vårt land och besättningen måste då ibland flyga taktiskt på låg höjd, säger han.

"Varför flyga över hus och barn?"

Ingalill Svensson konstaterar att ord står mot ord men själv står hon fast vid sin upplevelse:

- Hade planet flugit på 100 meters höjd hade vi inte sett det från köksfönstret. Och jag begriper inte varför de ska flyga lågt över hus, hundgårdar och barn när det finns gärden runtomkring. Jag vill inte ha plan som flyger så här nära vårt hus, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER