Henrik varnar – produkten blev plötsligt strömförande

Laddaren gick sönder när den satt i en förlängningsdosa och blev strömförande.
Foto: Henrik Ranby
Henrik Ranby har bett elsäkerhetsverket titta på laddaren som gick sönder.
Foto: Göteborgs Universitet

Plötsligt förvandlades familjen Ranbys mobilladdare till en strömförande dödsfälla.

När den skulle dras ut ur eluttaget så gick den i två delar – och Henriks son kom i kontakt med metallstiften som fortfarande satt kvar i eluttaget.

– Min son fick en ordentlig stöt. Den här laddaren är livsfarlig och jag har anmält incidenten, berättar Henrik Ranby. 

Elsäkerhetsverket varnar generellt för laddare av datorer och mobiler – och kategoriserar var fjärde laddare som livsfarlig.

Henrik Ranby från Göteborg berättar vad som hände hans son för några veckor sedan.

– När han drar sin laddare ur kontakten, så sitter stiften av laddaren kvar i uttaget och sitter ihop med gaveln med stickproppen. Stiften sticker rakt ut i luften.

Fick en rejäl stöt

Sonen kom i kontakt med stiften i kontakten i laddaren:

– Han stöter till det där, och får en rejäl stöt, sedan ropar han på mig, berättar Henrik Ranby. Den strömförande delen satt i en förlängningssladd.

– Jag ryckte ut förlängaren ur väggen och kunde då ta ut det som satt kvar av laddaren. 


LÄS MER: Thomas laddare brände hål i golvet


Efter att ha kollat vilken typ av laddare det var konstaterade Henrik att väldigt många laddare är konstruerade på samma sätt – det vill säga inte gjuten i ett stycke med resten av stickproppen.

– När den går sönder går den sönder på ett sätt som gör att den är livsfarlig. Den borde gå sönder på ett sätt som inte är livsfarligt. Jag försökte se hur den är konstruerad. Jag kan tänka mig att det är värmt ihop på något sätt. Så ser många laddare till Ipads och mobilladdare ut.

Gjorde stort test

Henrik och hans familj undrar om det är många laddare som har det här problemet eller om den här speciella laddaren har ett konstruktionsfel.

Elsäkerhetsverket har gjort ett stort test av USB-laddare i somras. Man köpte in ett 60-tal olika modeller i olika prisklasser och testade dem rejält.

Mikael Carlsson vid Elsäkerhetsverket.
Foto: PRIVAT

Resultatet var mycket nedslående, konstaterar utredarna. I juni förra året skickade man ut ett pressmeddelande med en sammanfattning av undersökningen. Man skriver:  "Nästan en fjärdedel var direkt livsfarliga och 38 procent saknar den dokumentation som krävs för att få sälja produkten på den svenska marknaden."

Privatimportera inte

Anledningen till att man gjorde undersökningen är att laddare av USB-typ är överrepresenterad när det gäller anmälningar av farliga produkter till Elsäkerhetsverket. Det handlar om brandtillbud, elchocker och andra incidenter.

– Mitt viktigaste råd till konsumenterna är att aldrig privatimportera era laddare. Köp inte produkter via nätet som du inte har koll på. De laddarna är generellt mycket farligare att använda, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid analysavdelningen, Elsäkerhetsverket.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.


Själv använder han bara originalprodukter.

Laddaren i familjen Ranbys hem är nu ett ärende för Elsäkerhetsverket. Henrik är osäker på laddaren var en originalprodukt från Apple eller inte.

Tillverkad i Kina

– Jag tror att det är original men vet inte säkert. Det står Apples design och så och en kinesisk tillverkare på den.

Många av Apples originalprodukter är tillverkade i Kina.

Henrik är fortfarande lite skärrad när han tänker på vad som kunde ha hänt.

– Tänk om det skett i ett mörkt rum med ett litet barn. Det är dödlig spänning så det är ganska allvarligt. Det här hände min 19-åriga son i vårt hem. Han fick en stöt i handen men klarade sig bra, men det kunde antagligen gått mycket värre. 


Expertens viktigaste råd om laddare

 Mikael Carlson, teknisk expert vid analysavdelningen på Elsäkerhetsverket, ger följande råd:

1) Använd helst originalladdare, annars kända varumärken. Dessa är i regel säkrare. Köp inte piratkopior, särskilt inte från utlandet. Dessa är ofta direkt livsfarliga. 

2) Ladda inte mobilen eller datorn när du sover. För om de skulle bli överhettade och börja brinna kan konsekvenserna bli mycket stora om du inte är vaken.

3) Lägg aldrig mobilen eller datorn på material som kan leda ström när den laddas.

4) Dra alltid ur laddaren ur kontakten när den inte laddar din mobil eller dator.

Mer information finns på Elsäkerhetsverkets hemsida.