Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Henrik fångade ovanliga ljusfenomenet på bild

Henrik Drake lyckades fotografera norrsken söder om Varberg. Foto: Henrik Drake
Henrik Drake är ofta ute och fotograferar på nätterna. Foto: Privat

När det gröna skenet letade sig in över Varberg var Henrik Drake beredd med kameran och lyckades fånga ljusfenomenet på bild.

– Jag var helt i extas, det var fantastiskt, säger Henrik Drake.

Norrsken syns ofta över himlen längre norrut i landet, men att få syn på det i Varberg är inte helt lätt. Henrik Drake, 39, har varit ute och spanat flera gånger, men i går lyckades han äntligen få syn på det, som Hallands Nyheter tidigare berättat. 

– Jag var helt i extas, det var fantastiskt, säger Henrik Drake.

Henrik jobbar till vardags som forskare vid Linnéuniversitetet men är ofta ute och fotograferar på natten och tar bilder på vintergatan.

Han har en app i telefonen som skickar en notis när det är stor chans att se norrsken, men tidigare har förutsättningarna inte varit tillräckligt bra och regn och moln har skymt sikten.

”Fullträff”

– Igår var det en fullträff, det var stjärnklart och ingen måne uppe. Och så var det fantastiskt norrsken som var så starkt att man kunde se det med blotta ögat.

Han har lyckats fotografera norrsken tidigare, i Skene i Marks kommun. Då var det av en slump. Han var ute och skulle fotografera vintergatan men reagerade knappt på det konstiga ljuset. Det var först när han kom hem som han upptäckte att han lyckats få med norrskenet på bilderna.

Fotograferar ofta på natten

Men i går var norrskenet tydligt.

– När jag kom ut utanför stadsbelysningen, då kunde man se hur det rörde sig. Det var ganska diffust, rosa-grönt skimmer. Man såg det nog inte om man var inne i stan, säger han. 

Henrik berättar att han ganska ofta är ute och fotograferar på natten. Han är småbarnsförälder och menar att det är då man har tid, när barnen sover.

– Istället för att springa på krogen en helg så tar man kameran och sticker ut och tar några bilder på vintergatan, säger han.