Henrik Drake lyckades fotografera norrsken söder om Varberg. Foto: Henrik DrakeHenrik Drake lyckades fotografera norrsken söder om Varberg. Foto: Henrik Drake
Henrik Drake lyckades fotografera norrsken söder om Varberg. Foto: Henrik Drake
Henrik Drake är ofta ute och fotograferar på nätterna. Foto: PrivatHenrik Drake är ofta ute och fotograferar på nätterna. Foto: Privat
Henrik Drake är ofta ute och fotograferar på nätterna. Foto: Privat

Henrik fångade ovanliga ljusfenomenet på bild

Publicerad

När det gröna skenet letade sig in över Varberg var Henrik Drake beredd med kameran och lyckades fånga ljusfenomenet på bild.

– Jag var helt i extas, det var fantastiskt, säger Henrik Drake.

Norrsken syns ofta över himlen längre norrut i landet, men att få syn på det i Varberg är inte helt lätt. Henrik Drake, 39, har varit ute och spanat flera gånger, men i går lyckades han äntligen få syn på det, som Hallands Nyheter tidigare berättat. 

– Jag var helt i extas, det var fantastiskt, säger Henrik Drake.

Henrik jobbar till vardags som forskare vid Linnéuniversitetet men är ofta ute och fotograferar på natten och tar bilder på vintergatan.

Han har en app i telefonen som skickar en notis när det är stor chans att se norrsken, men tidigare har förutsättningarna inte varit tillräckligt bra och regn och moln har skymt sikten.

”Fullträff”

– Igår var det en fullträff, det var stjärnklart och ingen måne uppe. Och så var det fantastiskt norrsken som var så starkt att man kunde se det med blotta ögat.

Han har lyckats fotografera norrsken tidigare, i Skene i Marks kommun. Då var det av en slump. Han var ute och skulle fotografera vintergatan men reagerade knappt på det konstiga ljuset. Det var först när han kom hem som han upptäckte att han lyckats få med norrskenet på bilderna.

Fotograferar ofta på natten

Men i går var norrskenet tydligt.

– När jag kom ut utanför stadsbelysningen, då kunde man se hur det rörde sig. Det var ganska diffust, rosa-grönt skimmer. Man såg det nog inte om man var inne i stan, säger han. 

Henrik berättar att han ganska ofta är ute och fotograferar på natten. Han är småbarnsförälder och menar att det är då man har tid, när barnen sover.

– Istället för att springa på krogen en helg så tar man kameran och sticker ut och tar några bilder på vintergatan, säger han.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER