Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Henrik blev uthängd som inbrottstjuv på Facebook

Henrik Sjösvall jobbar på Töreboda tak och glasmästeri. Foto: Privat

Helt plötsligt såg Henrik Sjösvall en bild på sig själv i ett Facebook-inlägg med texten "OBS OBS OBS OBS OBS Dela !!!".

Han hade då blivit uthängd som inbrottstjuv på internet – efter att ha levererat glas till en kund.

– När jag jobbade dagen efter så kändes det som att alla tittade snett, säger Henrik Sjösvall.

Glasmästaren Henrik Sjösvall lever och verkar i Töreboda, ett samhälle med drygt 4 600 invånare, strax öster om Mariestad.

Förra helgen skulle han leverera material till en sommarstuga vars ägare bor i Norge. Henrik har under våren skickat mejl till ägaren om glasrutan han beställt men återkopplingen har varit sporadisk. 

– Rutan väger 60 kilo och har blivit stående på lagret. Jag har fått flytta den var fjärde dag och för varje gång man gör det finns det en risk för att den går sönder. Så då tänkte jag att jag kör ut det till stugan.

LÄS MER: Cecilia, 24, uthäng i grupp på Facebook 

Bilder från övervakningskamera

Sagt och gjort. Henrik Sjösvall åkte ut med rutan men kom då på att han glömt glasliftarna för att bära den på plats och valde då att åka till stugan nästa dag i stället i samband med att han skulle på en 40-årsfest.

Vad han inte visste var att kundens övervakningskamera fångat hans två besök. Kunden kände inte igen den civilklädda mannen och hans omärkta firmabil och skickade därför övervakningsbilderna till sina grannar för att kolla om de kände igen honom.

Det gjorde ingen och helt plötsligt låg ett inlägg ute på Facebook med bilder på Henrik och där man varnade för en potentiell inbrottstjuv som höll på att reka i området.

– På söndagen skickade en kompis en länk till mig och frågade "är inte det här du?". 

Inlägget där Henrik Sjösvall hängdes ut. Foto: Facebook

Trodde inte på honom

Efter ett tag var inlägget borta men på måndagen dök det upp i den öppna Facebook-gruppen Toreboda.com med drygt 2500 följare.

– Då skrev jag ett inlägg med att det var jag på bilderna, glasmästaren.

En av grannarna skrev då att glasmästaren inte hade där att göra. Henrik fick själv ta kontakt med grannen för att övertyga denna om sitt ärende.

– Jag ville då att vi skulle göra en gemensam grej och gå ut med ett eget inlägg om hur fel det kan bli, för skadan var ju redan skedd. Men grannen tog bara bort inlägget och sen bröts kontakten.

Men natten mot tisdag låg Henrik Sjösvall sömnlös och under nästa arbetsdag kände han sig uttittad i samhället.

Dementin av Toreboda.com med ett förtydligande av kunden efter att felet uppdagats. Foto: Skärmdump

Polisen: "Var försiktig"

Toreboda.com gick under tisdagen ut med en dementi men Henrik Sjösvall uppskattar att inlägget hade omkring 1 900 delningar innan det togs bort.

– Jag anklagar ingen, varken kunden eller grannarna. Men man får vara lite försiktig med vad man delar, säger Henrik Sjösvall.

LÄS MER: Anställda hängdes ut som pedofiler på nätet

Ett resonemang som Peter Adlersson, polisens presstalesman i region Väst, håller med om. 

– Det är väldigt svårt det där men man får verkligen vara försiktig med vad man delar. Vi uppmuntrar till grannsamverkan men det kan bli förödande om det blir fel, speciellt i mindre orter, säger Aldersson och fortsätter:

– Om någon oskyldig hängs ut kan det dessutom klassas som förtal eller liknande. Som sagt, man bör vara försiktig.

LÄS MER: Emil, 20, blev uthängd som mördare på nätet