Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos. Foto: Cornelia Nordström
Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos. Foto: Cornelia Nordström

Henning Mankell, 65, drabbad av cancer

Publicerad

Författaren Henning Mankell, 65, har drabbats av cancer.

I Göteborgs-Posten berättar han att han har en tumör i nacken och även i lungan.

- Min ångest är mycket stor, även om jag i stort kan hålla den under kontroll, skriver han själv på gp.se .

Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos.

Mankell, som bland annat har en bostad i Göteborg, hade åkt till en ortoped i Stockholm med en diagnos på ett diskbråck i nacken som gjorde mycket ont. När han åkte hem igen hade han i stället fått veta att han drabbats av cancer. Något som sedan bekräftades på Sahlgrenska sjukhusets lungmottagning.

"Jag hade en tumör i nacken och dessutom en tumör i vänster lunga. Därtill fanns aningar om spridning på andra ställen i kroppen" skriver han i GP.

Har ångest

Han förklarar att han har en stark ångest, men lyckas i stort hålla den under kontroll. Det är två veckor sedan han fick beskedet.

Henning Mankell är glad att hans fru Eva Bergman var med honom på resan hem från Stockholm. Några särskilda minnen säger han att han annars inte har av resan.

Han skriver att han vill berätta om sin sjukdom eftersom det handlar om smärta och lidande som drabbar så många människor.

"Men också om en förbluffande läkarvetenskap och ett ljus som ofta finns bortom dimmorna".

I december var Henning Mankell med om en bilolycka då hans bil kraschade in i ett mitträcke på E6 mellan Halmstad och Laholm. Han klarade sig oskadd och kunde själv åka vidare med tåg.

"Jobbar till jag stupar"

I höstas berättade Henning Mankell i Aftonbladet att tiden smalnar i hans ålder och att han måste bestämma sig för vad han inte ska göra.

- Det är det enda sättet att använda den tid jag har kvar till det jag mest vill. Och ingen vet hur lång den är. Jag har lovat min hustru att bli 75 år. Därefter är det förhandlingsbart, förklarade han i tidningen.

Han berättade också för Aftonbladet att han inte är rädd för att dö, men att han känner "en vettlös, isande skräck" för att hjärnan ska förstöras av sjukdom. "Att vara fysiskt frisk men mentalt utslaget", säger han.

I en intervju i GT i oktober förra året deklarerade han att han inte har några planer på att dra sig tillbaka som pensionär.

- Ett privilegium en författare har är att inte bli pensionär. Jag fortsätter att jobba tills jag stupar. Att jag skulle dra mig tillbaka har jag aldrig kunnat föreställa mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER