Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hennes gitarrspel ses av miljoner på internet

Hon har inte tagit en enda gitarrlektion – nu hyllas hon av miljontals personer världen över för sitt gitarrspel. 

Hon har aldrig tagit en gitarrlektion – ändå imponeras miljontals av Gabriella Quevedos gitarrspelande.

18-åringens klipp på Youtube har över 25 miljoner visningar och hyllningarna kommer från hela världen.

– Jag spelar med en teknik som gör att man spelar både trummor, bas, gitarr och sjunger – fast man bara använder en gitarr, säger hon.

Myten om att man får fyrkantiga ögon av att titta för mycket på tv är det väl knappats någon som tror på längre. Det finns ju så mycket andra skärmar att titta på. Och det var där – framför datorn – som Gabriella Quevedo, 18, blev rejält bra på att spela gitarr, vilket SVT Nyheter Väst uppmärksammat.

Gabriella Quevedo har inte tagit en enda gitarrlektion men har sammanlagt över 25 miljoner visningar på Youtube där hon spelar gitarr – och det är sannerligen inte för att hon är dålig på vad hon gör.

– Det är jättekul att så många tittat och att jag mest får positiv kritik, säger 18-åringen från Kinna.

"Spelade runt åtta timmar"

Inspirationen har hon fått från en annan Youtubestjärna, Sungha Jung, en sydkoreansk gitarrist som använder sig av samma spelteknik som Gabriella nu gör.

– Jag kollade hur han spelade och tog efter, kollade hur han spelade, vilka ackord han tog och vilka strängar han drog i och så lyssnade jag och det var så jag lärde mig, säger hon.

Viss bakgrundskunskap hade hon dock, hennes pappa spelar gitarr och hon kunde de lättaste ackorden. Men det krävs långt mycket mer än så för att kunna plocka som hon gör.

– Under sommarloven spelade jag runt åtta timmar om dagen och på vardagar blev det kanske fyra timmar, nu spelar jag mellan en och två timmar om dagen.

Vill inspirera

Det var sex år sedan hon slog på stängarna första gången och nu hoppas hon kunna inspirera andra så som hon blev inspirerad – inte minst tjejer.

– Det är ju ofta killar som spelar som blir kända gitarrister, jag vill verkligen inspirera fler tjejer. Man kan om man bara vill, säger Gabriella Quevedo.

Tekniken hon använder sig av kallas "finger style" och målet är att man ska höra både trummor, bas, gitarr och sång genom att endast spela gitarr.

– Jag behöver inte sjunga – min gitarr sjunger.

Och hennes virala framgångar har gjort att hon både spelat med killen som inspirerade henne, Sungha Jung, och storheter som Tommy Emmanuel. Just nu jobbar hon med ett arrangemang av Aerosmiths Dream on – så det är bara att hålla ögonen öppna för fler gitarrstunder med Gabriella.

 

Gabriella spelar inför en miljonpublik – på internet. Foto: Privat
Hon har inte tagit en enda gitarrlektion – nu hyllas hon av miljontals personer världen över för sitt gitarrspel. Foto: Privat

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!