Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hemtjänstligan"
slog på tre ställen

Äldre blev av med sina pengar i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet under onsdagen.

Två kvinnor knackar på din dörr, säger sig komma från Hemtjänsten – och kommer in och stjäl dina pengar.

På onsdagen var det dags för nya åldringsbrott när "Hemtjänstligan" lurade flera äldre i Trestadsområdet.

– Jag har fått uppgifter om tre stölder, säger Fredrik Brax, inre befäl hos polisen i Trollhättan.

Under Valborgshelgen lurades en kvinna i 75-årsåldern i Trollhättan på pengar och sin mobiltelefon. Kvinnan öppnade dörren för en medelålders man som sa att hans hund hade rymt.

Mannen, som spelade förtvivlad och orolig, fick komma in för att ringa ett samtal. Sedan bad han den äldre damen att titta ut genom fönstret, utifall att hon såg hunden på baksidan av lägenhetshuset. Medan hon gjorde det, stal han hennes plånbok och mobiltelefon ur handväskan.

På onsdagen var det åter dags för nya åldringsbrott. Tre olika fall rapporterades in till polisen, och det första kom 14.50 från Trollhättan.

– Det är en man i 90-årsåldern som har fått påhälsning av två kvinnor. De uppger då att de kommer från hemtjänsten, men uppvisar ingen bricka eller legitimation, utan ett papper. Mannen släpper in dem trots allt och märker när de har gått att det fattas pengar, säger Fredrik Brax hos Trollhättanpolisen.

Bestals på tusentals

Mannen ska under besöket ha blivit bestulen på ungefär 3 000 kronor. Och han var inte ensam. Någon timme senare inträffade samma sak i Lilla Edet.

– Jag har fått uppgifter om tre stölder, men jag har bara information om två. I Lilla Edet var offret en äldre herre, och tillvägagångssättet var likadant. Kvinnorna säger att de kommer från hemtjänsten, och på det sättet kommer de in i lägenheten. Han upptäckte också efteråt att det fattades pengar, men hur mycket vet jag inte, säger Fredrik Brax.

Polisen misstänker att det är samma kvinnor, och den senare mannen – som är i 80-årsåldern – ska ha sett kvinnorna lämna platsen i en blå bil i riktning mot Trollhättan.

"Kräv legitimation"

Någon misstänkt finns i nuläget inte, men polisen säger sig ha en del uppgifter som kan hjälpa dem på vägen.

– Signalementet är att det är två yngre kvinnor med utländskt utseende som pratar svenska med brytning. De har ingen bricka utan visar upp ett papper, säger Fredrik Brax.

Och enligt honom ska man som äldre vara extra noggrann att be om legitimation just nu.

– Från Vänersborgs kommuns sida säger man att hemtjänstens personal alltid har ett ID-kort med foto på. Man har gått ut med att man alltid vill att de äldre ska fråga om den här brickan om det kommer någon från hemtjänsten. Har de ingen bricka, släpp inte in dem, säger Fredrik Brax.