Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänstens uppror mot bristande rutinerna

Silvana Vretoska är skyddsombud och undersköterska i området Askim-Frölunda-Högsbo.Foto: Privat / Privat
I Askim-Frölunda-Högsbo gör hemtjänstpersonalen dagligen över 2 000 besök hos vårdtagare.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT

Under coronakrisen saknar hemtjänstpersonal rätt rutiner, skyddsutrustning och handsprit i området Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg, menar undersköterskan och skyddsombudet Silvana Vretoska.

Vilket får henne och en mängd andra skyddsombud att rasa.

– Vi ser allvarligt på detta. Det är vi som går till dem som är i riskgrupp, säger hon. 

På grund av bristfälliga rutiner för hemtjänstpersonalen i området Askim-Frölunda-Högsbo under coronakrisen så rasar nu tio skyddsombud inom fackförbundet Kommunal. De har tillsammans skickat in en 6:6a, ett krav gentemot arbetsgivaren om att vidta åtgärder. Något som GP var först med att rapportera.

– Vi har i flera samverkansforum påpekat att vi behöver handsprit, skyddsutustning och att vi vill se handlingsplaner om hur vi ska arbeta under coronakrisen. Vi vill ha tydliga rutiner eftersom det är oroligt där ute, säger Silvana Vretoska, skyddsombud i området. 

Om kraven inte har bemötts under senast onsdag kommer ärendet skickas vidare till Arbetsmiljöverket.

– Vi ser allvarligt på detta. Det är vi som går till dem som är i riskgrupp. Kan vi inte stoppa smittan i hemtjänsten så blir det som i Stockholm med mängder som ligger på sjukhus, säger Silvana Vretoska.

”Jag blir smittbäraren”

I Askim-Frölunda-Högsbo gör hemtjänstpersonalen dagligen över 2 000 besök hos vårdtagare.

– Vi träffar väldigt mycket människor på en arbetsdag. Först och främst vårdtagare men även kolleger, främlingar på kollektivtrafiken och så vidare. Jag blir därför smittbäraren och då vill jag skydda de äldre jag går till, säger Silvana Vretoska.

Christine Högberg är sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i området. Hon förklarar att ambitionen är att nå en överenskommelse.

– Vi har kallat Kommunal till ett möte ganska så snabbt för att påbörja en god kommunikation så vi har en gemensam bild och får en samsyn. Ambitionen är naturligtvis om att mötas och föra en god dialog, säger hon.

Möte hölls

Ett möte mellan Kommunal och arbetsgivaren hölls under tisdagseftermiddagen. Efter mötet kan Christine Högberg konstatera att det känns bra.

– Vi hade ett bra möte med en bra dialog och vi har bland annat bestämt om att införa en extrautbildning för skyddsombuden, säger hon.

Ett nytt möte ska hållas redan på torsdag, igen.

– Vi kommer jobba med handlingsplaner och både se möjligheter för både kortsiktiga och långsiktiga rutiner. Vi har jätteduktiga medarbetare i hemtjänsten och även inom äldreboende och enligt min uppfattning var det ett bra möte, säger Christine Högberg. 

 

TV: Lillemors oro: ”Dör vi inte av corona så dör vi av svält”

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det