Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemtjänstens julklapp – 150 kronor: ”Ett hån”

Alkoholförbud • Kraftiga nedstängningar • Omikron rusar.
Gina Björkroth Ben Nacef tycker julklappen är ett hån.
Foto: Privat. / Privat.
Gina Björkroth Ben Nacef tycker att personalen förtjänar mer uppskattning inom hemtjänsten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

All kommunpersonal i Bollebygd får 150 kronor i julklapp.

Ett hån, tycker Gina Björkroth Ben Nacef, som jobbar inom hemtjänsten i kommunen.

– Jag tror inte politikerna hade överlevt en månad i våra skor, säger hon.

Bollebygd kommun har beslutat att all kommunpersonal ska få 150 kronor i julklapp i form av ett presentkort. En kraftig devalvering sedan förra året, då presentkortet var värt 600 kronor.

– Alla blev chockade när vi öppnade kuvertet. 150 kronor... Det är ett hån, säger Gina Björkroth Ben Nacef, 41, som tidigare intervjuats av Borås Tidning

Hon jobbar inom hemtjänsten i Bollebygd kommun och har tillsammans med sina kolleger ställt sig kritiska till det beloppet.

– Det finns de som tycker vi är otacksamma och ska vara glada för det vi får. Absolut, men sådana kommentarer ger man bara om man inte jobbar inom vårdyrket och inte vet vad det handlar om, säger Gina.

Kommunens svar: Lagen tillåter inte

Enligt Gina är det en principfråga.

– Du visar uppskattning till någon som gör bra i från sig. Vi vet att alla i min arbetsgrupp gör ett bra jobb. Det ska man ha credd för. Jag beundrar applåder, men det ska kännas på riktigt, säger hon.

Men enligt kommunen handlar beloppet om en lagfråga.

– Efter att vi betalade ut 600 kronor i julklapp varnade vår jurist oss för att det kan vara en överträdelse i lagen om offentlig upphandling. Då tog vi det säkra före det osäkra och gick tillbaka till 150 kronor i år, säger kommunalrådet Michael Plogell.

Är inte 150 kronor också en överträdelse då?

– Det skulle det kunna vara. Men om Konkurrensverket skulle börja utreda skulle vi ha en bättre förklaringsbörda om vi säger 150 kronor, än 600 kronor. Sannolikheten att kunna försvara 150 kronor är större, anser jag.

Gina: ”Vi är en bortglömd grupp”

En annan förklaring är också att 2021 varit ett lättare år, jämfört med året 2020.

Men det köper inte Gina Björkroth Ben Nacef.

– Vi i vården lever fortfarande kvar i pandemin. Det är det som är så fascinerande: De uttalar sig om saker de inte har en aning om. Det är vi som arbetar i vården, inte de. De vet inte verkligheten, säger hon.

Varför är detta så viktigt för er?

– Alla arbetsplatser strävar efter att bli bättre, ska inte vi också göra det? När det kommer till uppskattning och värdesättning. Jag gör inte ett bättre jobb bara för att jag får lite extra i julklapp, men det blir lättare att känna att man är uppskattad.

Hon fortsätter:

- Vi är en bortglömd grupp, när det borde vara tvärtom. Vi jobbar med människor. Vi förtjänar mer uppskattning, och det vill vi markera mot.

Michael Plogell beklagar att beslutet slagit fel.

– Det var inte vår avsikt. Jag är helt införstådd att i en pandemi drabbas skolan och vården väldigt hårt. Men det kanske inte drabbar kommunstyrelsen så hårt. Vi måste ha det på en enhällig nivå. Vi kan inte gynna en grupp och missgynna en annan, säger han.

TV: Omikron fortsätter att sprida

Smittspridningen ökar omkring 30 procent från vecka till vecka